Dünyanın en büyük yatçılık etkinliği olan Miami Boat Show, bu sene 16-20 Şubat tarihlerinde gerçekleşti. Kanodan süperyatlara, her türden deniz aracı ve teknecilik ekipmanının sergilendiği fuar, bu sene 100.000’den fazla ziyaretçi ağırladı. Miami Boat Show’un öne çıkan lüks yatlarına gelin beraber bakalım…
1
Riva 68’ Diable
Teknoloji ve tasarımda dikkat çekici yenilikleri bir araya getiren Riva 68’ Diable, zarif ve sportif bir profilin yanı sıra göz alıcı detaylarla bezeli. Sade ve doğrusal bir tasarıma sahip karbonfiber hard top tavan, teknik ekipmanı gizliyor, ana güvertedeki yemek alanı ile kumanda istasyonunu koruyor. Dümen mahalli koyu karbon paneller, cilalı çelik kaplamalar ve Riva amblemini taşıyan klasik beyaz deri direksiyonla havalı bir görünüme sahip. Bu bölüm, şıklığın yanı sıra çok rahat pilot ve yardımcı pilot koltukları, iki adet 16 inç dokunmatik ekran ve dinamik konumlandırma sistemiyle kullanıcısına müthiş bir sürüş deneyimi yaşatmak için tasarlanmış. İç mekânlar ise çikolata rengi venge ahşabı, saten ve siyah deri yüzeyler, şık mobilyalar, kullanıcı dostu detaylarla öne çıkıyor. Mutfak ve küçük bir yemek odasını içeren ve kıç havuzluk ile birleşen ana güvertede, iki adet birbirine bakan L şeklinde kanepe ile 49 inç televizyon yer alıyor.
20,67 metre boyundaki teknenin alt güvertesinde merdiven altında küçük bir çamaşır alanı ve her biri kendi banyosuna sahip üç ayrı kamara var. Riva 68 Diable, iki adet 1650 HP MAN V12 V-drive motorlarıyla azami 40 knot hıza ulaşıyor.
2
Sunseeker 88 Yacht
26,38 boy ve 6,47 metre enindeki Sunseeker 88, sekiz misafir ve dört mürettebat için tasarlanmış. Sunseeker’ın beach club’ı, gövdeden açılan denize yakın geniş güneşlenme alanı sunan şezlonguyla farklı. Beach club’ta ayrıca, duş ve iki adet SeaBob sualtı scooter’ı ve deniz eşyaları için dolaplar mevcut. Süperyatta ön güverte ve flyridge’te de keyifli açık alanlar bulunuyor. Flybridge geniş oturma alanlarının yanı sıra wet bar ve bir barbeküye sahip. Buraya beş kişilik bir spa havuzu koymak da mümkün.
İç mekânlar ise köşeli paslanmaz çelik detaylarla tamamlanan ahşap, lake ve sert yüzey karışımlarıyla tasarlanmış. Kumaş ve deri mobilyalarla birleştirilen bu unsurlar, tekne sahibinin tercihlerine göre özelleştirilebiliyor. Sunseeker 88 Yacht, dört misafir ve iki mürettebat kamarasına sahip. Bu havalı süperyat, 3900 HP’ye kadar uzanan çeşitli MTU motor seçenekleriyle sunuluyor ve azami 28 knot hıza ulaşabiliyor.
3
Spritz 102
Kişiye özel tekneler üretmek üzere kurulan Türk tersane Venture Yachts’ın Alpha Custom Yachts markası için ürettiği Spritz 102, 31,20 metre boy ve 8,1 metre eninde. Kompozit malzemeyle inşa edilen Spritz, büyük yüzme platformu, geniş kıç güvertesi ve flybridge’i ile konforlu ve keyifli dış alanlara sahip. 7,8 metre-2,5 metre ebatlarındaki yüzme platformu ise 20 metrekare kullanım alanıyla süperyatın en popüler alanlarından biri olacak gibi görünüyor. Hemen arkasında ise ısıtmalı bir havuz ve geniş koltukların yanı sıra, konukları büyük bir yemek masası bekliyor. Flybridge de geniş keyif alanlarıyla bir başka cazibe merkezi.
Laurent Giles’ın mühendisliği ve Giorgio Cassetta’nın tasarım çalışmalarını içeren süperyat, 2,2 metre yüksekliğindeki tavanı, sağladığı gün ışığının yanı sıra yatın dış çizgilerini farklılaştıran devasa pencereleriyle kendine iki defa baktıracak bir model.
Tümü alt güvertede yer alan beş lüks kamara 10 misafiri konfor içinde ağırlayabiliyor. Spritz 102’de yaşam alanlarında gürültü veya titreşim hissedilmemesi için çok titiz bir izolasyon çalışması yapılmış. 2500 deniz mili seyir menziline sahip süperyatın azami hızı 12 knot.
4
Fountaine Pajot Astrea 42
Yeni Astrea 42 iç mekânlara bol miktarda doğal ışık alması, sportif çizgileri, zarif yaşam alanları ve konforuyla katamaran sevenlerin atlamaması gereken bir model.
Astrea 42’de tekne boyunca hareket kolaylığı sağlanmış, dümen istasyonu ve güverteden kokpite kadar tüm yaşam alanları birleştirilmiş. Üst güvertede, dümen mahallinde çift kişilik bir koltuk ve güneşlenme alanı bulunuyor. İsteğe bağlı olarak barbekü de eklenebilen kıç havuzluk tüm ekibin hep birlikte, denize yakın vakit geçirmesi için ideal. Beach Club, her iki gövdeden denize inen merdivenleri birleştiren bir iskele şeklinde tasarlanmış.
Astrea 42’nin çok geniş salonu ise iç mekânı doğal ışıkla dolduran geniş panoramik pencerelerle çevrili. U şeklindeki mutfağı, geniş sürgülü kapısıyla havuzluğa kolay geçiş sağlıyor. Astrea 42, çok çeşitli yerleşim seçenekleriyle müşterilerine sunuluyor.
5
Azimut 68 Fly
İtalyan tersanenin flybridge serisinde yer alan Azimut 68 Fly, her biri belirli bir yaşam tarzı düşünülerek tasarlanmış üç farklı ana güverte yerleşim seçeneğiyle müşterilerine özgürlük sağlıyor. Mühendislik ve dış çizgilerin sahibi Alberto Mancini, çalıştığı yüzeyleri tekneyi “spor otomobil” tasarımına yakınlaşacak şekilde planlamış. 21 metre boy ve 5,23 metre enindeki teknenin iç mekânları ve dış mekân mobilyaları da Achille Salvagni imzasını taşıyor.
3 milyon dolar başlangıç fiyatıyla sunulan Azimut 68 Fly, koyu renkli camlarla yükseltilen üst yapısı ve kamaralara ışık sağlayan gövde pencereleriyle de dikkati çekiyor. Ön güverte, bolca güneşlenme alanı ve oturma grubuyla yatın en önemli keyif alanlarından birini oluşturuyor. Flybridge ise mini mutfağı, kumanda mahallinin hemen yanındaki uzanma koltuğu ve arka bölümde güneşlenme alanıyla yine günün pek çok saatinin geçirileceği bir bölüm. Gökyüzüyle temasın kesilmemesi istendiğinde tavanı açılabilen hardtop, ağırlığı azaltmak ve ağırlık merkezini düşürmek için karbonfiberden yapılmış.
İç mekânlarsa yumuşak renkler, yuvarlak hatlar ve ahşap seperatörler ile retro tarzında. Sürgülü kapıyla ayrılan mutfak alanı, geniş camlarla denize yakın, ferah bir çalışma alanı sağlıyor. Aynı yerde açık mutfak veya kıç havuzluğa yakın mutfak seçeneği de öneriler arasında yer alıyor. Alt güvertede bir VIP kamara, teknenin tüm enini kullanan geniş ana kamara ve iki de misafir kamarası mevcut. İki kişilik mürettebat kamarası ise kıç tarafta yer alıyor, ayrı giriş-çıkışıyla mahremiyet sağlıyor.
Azimut 68 Fly iki adet 1000 HP veya 1350 HP Volvo IPS motor seçenekleriyle sunuluyor ve 32 knot azami hıza ulaşıyor.
6
Pardo Endurance 60
Pardo, 38, 43 ve 50 feet’lik modelleriyle iki yıl içinde yakaladığı büyük başarıyı trawler tekne tipini kendi tarzında yorumlayarak yeni bir boyuta taşımayı planlıyor. Pardo’nun yeni modeli için “dayanıklılık” anlamına gelen “endurance” kelimesinin seçilme sebebi, Pardo E60’ın trawler tipi yatlar gibi uzun menzilli seyirlere olanak sağlaması, düşük yakıt tüketimi ve güvenli seyir özellikleri. Pardo E60, ters bodoslamalı burun yapısı ile dalgalı denizlerde suyu rahatça yararken misafirlerinin fazla sallanmamasını da sağlıyor.
Davide Leone ve Nauta Design imzası bulunan E60, trawler havasını hissettirse de modern dokunuşlara sahip. Teknenin sportif görünümü ve farklı kıç havuzluk tasarımı dikkat çekici. Havuzluk, bordalardan açılabilen yan kapaklarla büyütülebiliyor ve geniş yüzme platformunun da eklenmesiyle demiryerinde çok geniş bir keyif alanı yaratılıyor. 16,43 metre boy ve 5,13 metre enindeki tekne, doğal ahşap ve açık renklerin kullanımıyla Nauta Design’ın imzasını gösteriyor. Kıç havuzluk, hemen bitişiğindeki mutfak ve salonda görünen bu sade çizgiler, güverte altında da devam ediyor. Üç kamaralı alt güvertede ana kamara, teknenin vasatında (yani tam ortasında) yer alıyor ve gövdesinin tam genişliğinden faydalanıyor. Baş tarafta VIP süit ve iskele tarafta misafir kamarası bulunuyor.
700 veya 800 HP Volvo IPS motorlarla güçlendirilen Pardo Endurance 60, en fazla 25 knot sürate çıkabiliyor. 2.400 litrelik yakıt tankı ise uzun seyirler için düşünülmüş.
7
Greenline Ocean Class 68 Fly
Okyanus geçmek üzere tasarlanan 5,80 metre boyundaki bu yeni tekne, 33 ila 68 feet arasında değişen çok çeşitli hibrit tekneler üreten Greenline Yachts’ın amiral gemisi. Markanın “H-Drive” olarak adlandırdığı hibrit teknolojisi hem dizel hem de elektrikli tahrik sistemleriyle donatılmış bir yapı sunuyor. Elektrikli seyri, deplasman hızı dediğimiz düşük hızlarda üç saate kadar yapabilen Greenline modelleri, bu sessiz seyirleri ve çevre dostu oluşuyla kullanıcıları için vazgeçilmez bir hale geliyor. Güç kaynağı güneş enerjisiyle ve/veya bir jeneratörle genişletilebilen teknede motorlu akü kısa sürede tekrar dolabiliyor. Demiryerinde ise yüksek performanslı LiPo piller kullanılarak klima gibi yüksek elektrik tüketen cihazlar bile sessizce çalıştırılabiliyor.
Yeni Greenline OC 68 Fly, tasarımı ve yaşam konforuyla da ayrıca etkileyici bir yat. Büyük yüzme platformu, geniş yan yürüme yolları ve kaptanın her yere erişimini kolaylaştıran güverte kapısıyla ferah ve işlevsel bir tekne var karşımızda. Baş güverte ve üst güverte de bolca güneşlenme minderi ve rahat koltuklarıyla teknenin diğer dikkat çekici dış mekânları.
Salon camları sayesinde iç mekânda 360 °C panoramik görüş ve bolca ışık sağlanan teknede, doğal ahşap tonlar tercih edilmiş. Kıç havuzluk ile entegre mutfak, ferah ve kolay bir kullanım alanı sunuyor. Şarap soğutucusu ve elektrikli depolama rafları bar içinde ya da masa içinde çok şık sunumlara izin veren küçük ama etkili ayrıntılar. Alt güvertede, vasatta yer alan teknenin tam gövde genişliğini kullanan ana kamara geniş camları ve uzanma koltuğu ile konforlu. Baş tarafta bir VIP kamara ile bir de misafir kamarası mevcut. Mürettebat bölümü ise ayrı girişi ile herkes için mahremiyet sağlıyor.
2X850 HP veya 2X1150 HP CAT motorlarla donatılan Greenline OC 68 Fly, azami 30 knot hıza ulaşıyor.
8
Bluegame BGX70
2018’de lüks yat üreticisi Sanlorenzo’nun satın aldığı Bluegame Yachts, markanın farklı tasarımı ile Sanlorenzo megayatlarındaki sofistike çizgileri birleştiriyor. Bluegame’in amiral gemisi olan BGX70 birçok ödül almış, başarılı bir proje. Luca Santella’nın ve Studio Zuccon International’ın birlikteliğiyle gezi, balıkçı, spor motoryat gibi birçok tarzı en iyi taraflarıyla birleştiren tekne, bir benzerini gördüğünüzde hemen markayı tanıyacağınız farklı çizgileriyle kalabalık arasından sıyrılıyor.
Yatlarda genelde önce beach club olur, birkaç basamak yukarda havuzluğa ulaşır, ondan sonra iç mekâna adım atarsınız. Ancak bu tekne “oyunu” değiştiriyor, çok daha büyük bir plaj alanı ve havuzluğu aynı düzlemde buluşturuyor. 22 metrekarelik bu geniş keyif merkezi, kayarak açılan cam kapıyla birkaç basamak aşağıdaki salona bağlanıyor. İçerdeki geniş pencereler sayesinde, salonda dahi tam deniz hizasında olunabiliyor. Kaptan mahallinin bulunduğu üst güvertede geniş bir oturma grubunun yanı sıra güneşlenme alanları mevcut. İki ya da üç kamaralı olarak sunulan teknenin iki kamaralı versiyonunda tekne sahibinin bölümü, oturma grubu ve ofisiyle özel bir vaha gibi. Teknede iki kişilik de mürettebat bölümü bulunuyor.
Başlangıç fiyatı 3,2 milyon euro olan ve 900 ya da 1000 HP çift IPS motorlarla güçlendirilen tekne, 30 knot hıza ulaşabiliyor.
9
Sunseeker Predator 65
Sportif hatlar, koyu renkli camlar, tik, karbonfiber ve çeliğin çarpıcı bir karışımı ile teknenin çizgisi kendini gösteriyor. Sunseeker Predator 65’in geniş beach club’ı ise birkaç basamak yukarıda, garajın tam üstüne gelen geniş güneşlenme alanı ile kıç havuzluğa bağlanıyor. Havuzluk, güneşlenme alanına dayanan rahat oturma yerleri, masa ve bar ünitesiyle tamamlanıyor. Salonun hemen girişinde U şeklinde mutfak olması ise hem servisi hem de gruptan ayrılmadan yemek yapmayı kolaylaştırıyor. Kokpitteki geniş yan yürüme yolarından baş güvertedeki güneşlenme bölümüne geçilebiliyor.
Ana salonda rahat koltuklar ve baş taraftaki dümen mahallinin arka duvarında bir TV bulunuyor. Salon, farklı yerleşim seçenekleriyle özelleştirilebiliyor. Dümenin üzerindeki büyük karbonfiber sunroof, 2 metreden fazla açılarak yaşam alanını daha da fazla doğal ışık ve taze havayla dolduruyor. Güverte altında, üç kamaralı yerleşim düzeni, altı kişiye kadar konaklama imkânı sağlıyor. Geniş ana kamara, büyük banyosu ile ferah. Tercih edilirse ana kamaraya ofis alanı eklemek de mümkün.
Üç ya da dört kamara ile sunulan teknede, her kamaranın özel banyosu var. Bir mürettebat kamarası da bulunan Sunseeker Predator 65, 2000 HP’ye kadar çeşitli Volvo Penta IPS motor seçeneklerine sahip. Yüksek performans ve manevra kabiliyeti sunan teknenin azami hızı 35 knot.
10
Dufour 530 Grand Large
Grand Large serisinin en iyi özellikleriyle yaratılan Dufour 530 Grand Large, yarışçı hatlarda bir gövdeyi Grand Large serisinin konforlu, geniş ve güvenli güvertesi ile buluşturuyor. Üç farklı versiyonda üretilen Dufour 530 Grand Large’ın “Easy” versiyonu sade yelken düzeniyle yeni denizciler için ideal bir seçim. “Ocean” versiyonu, geleneksel bir güverte düzenini seven ve biraz daha ince ayar yapmak isteyenler için tasarlanmış. “Performance” versiyonu da rekabetçi tekne tutkunları için fazladan performansı güvenli bir şekilde sunuyor. Teknenin açılabilen yüzme platformu ve hemen üzerindeki gizli barbekü bölümü ise diğer önemli ayrıntılar.
16,35 metre boyundaki teknenin iç mekânları, klasik Dufour şıklığında. Tersane 3, 4, 5 ve 6 kamara seçenekleriyle müşterilerine çok farklı yerleşim imkânları sağlıyor.