Sonbaharın gelişiyle hasadına başlanan şaraplık üzümler, bereket sembolü meyvenin derinlikli dünyası hakkında çok şey anlatır.
Cabernet Sauvignon
Belki de çoğumuzun en iyi bildiği, en popüler siyah üzümlerden biridir. Şarap üreticilerinin büyük bölümü tarafından tercih edilen, yıllanmaya dayanıklı, zengin renk ve aromalı, siyah böğürtlen kokulu bir üzümdür. Fransa’nın Bordeaux şehrinde Sauvignon Blanc ve Cabernet Franc çaprazlanmasıyla ortaya çıkmıştır.
Chardonnay
Beyaz şarap üretiminde en çok kullanılan yeşil üzümlerin başında gelir. Doğum yeri, Fransa’da yüksek kalite şarapların üretildiği Burgundy bölgesidir. Tadı, yetiştirildiği bölgeye göre farklılık gösterir. Elma ile limon aromalarından papaya ve ananasa uzanan bir skalası vardır. Meşede yıllandırıldığında bunlara vanilya da eklenir.
Chenin Blanc
Beyaz şarap yapımında son yıllarda sıklıkla kullanılan asitli bir üzüm türüdür. Bu yüzden bol güneş olan bölgelerde daha kolay olgunlaşır. Fransa, Güney Amerika ve Yeni Zelanda gibi ülkelerde bolca yetişse de, en iyi kalitenin yakalandığı yer Güney Afrika’dır. Gövdeli yapısına taze ve ferahlatıcı elma ve armut aromaları eşlik eder.
Merlot
Şaraplık üzümler arasında popülaritesi artan, lacivert renkli bir Bordeaux üzümüdür.Tanesi büyük ve ince kabukludur. Taneni düşük olduğundan genellikle Cabarnet Sauvignon ile birlikte kullanılır. Yumuşaklığı ve tombulluğu erken olgunlaşmasıyla birleştiğinde daha fazla tanene meyilli hale gelir.
Pinot Noir
Çilek veya böğürtlen aromalı Pinot Noir, özellikle kırmızı Burgundy şarabı yapımında kullanılır. İklim değişiminden kolayca etkilenir; soğuk ve serin iklimlerde daha fazla ürün verir. Tanelerinin kabukları ince olduğu için, genellikle düşük seviyelerde fenolik yoğunluk taşır; açık renkli, orta gövdeli ve düşük tanenli şaraplar verir.
Riesling
Beyaz Alman şaraplarının en bilinen üzümüdür. Hafif içimli ve düşük alkollüdür. Asiditesi düşük ve dengeli, çiçeğimsi tadı ferahlatıcıdır. Riesling üzümü, Almanya dışında Avusturya, Fransa, İsviçre, Şili, Güney Afrika, Kaliforniya ve Avustralya’da da yaygın olarak yetiştirilir. Kuvvetli aroması, beyaz şaraplar arasından sıyrılmasına yardımcı olur.
Sauvignon Blanc
Aroması ve dengeli yapısıyla mükemmel kabul edilen, yeşil kabuklu üzüm çeşitlerinden biridir. Kökeni Güneybatı Fransa’dır. Yetiştiği iklime bağlı olarak aroması tatlı tropikalden agresif otsuya kadar değişebilir. Taneleri orta büyüklüktedir. Orta kalınlıkta kabuğa ve sulu bir yapıya sahiptir. Böylece yüksek kalitede şarap üretilmesini sağlar.
Syrah
Kalın kabuklu yapısı, sert ve baharatlı aromasıyla öne çıkan kırmızı şaraplık üzüm türleri arasındadır. Fransa’nın Rhone bölgesinin yanı sıra Güney Afrika ve Avustralya’da yetiştirilir. Ilıman iklimlerde yetiştiğinde nane ve karabiber notalarına kavuşurken, sıcak iklimlerde daha yumuşak, reçelsi bir lezzete bürünmesi kaçınılmazdır.
Zinfandel
Kaliforniya’nın dünyaya hediye ettiği eşsiz bir üzüm çeşididir. İnce kabuklu taneleri, büyük ve sıkı salkımlar halinde büyür. En ilginç özelliklerinden biri de budur; şaraplık üzümler arasından iri salkımlara sahip olmasıdır. Ağaççileği ve böğürtlen aromasıyla hem beyaz, hem roze hem de kırmızı şarap yapımında kullanılır.
Kalecik Karası
Türkiye’nin en iyi yıllanma potansiyeline sahip üzümlerinden biridir. Dünyaca ünlü üzümlere kafa tutacak kalitededir. Trakya ve Denizli’de de yetiştirilen ama aslen Ankara’nın Kalecik ilçesinden çıkan Kalecik Karası, pamuk şekeri, çilek ve ahududu ağırlıklı aroması ile hafif-orta gövdeli, düşük asitli ve düşük tanenli şaraplar yaratır.
Boğazkere
Diyarbakır’ın yerel üzümü olan Boğazkere, rengi siyaha çalan koyu kırmızı bir üzüm çeşididir. Küçük taneli ve kalın kabukludur. Dolgun gövdeli, belirgin tanenli, düşük asitli şaraplar verir. Çoğunlukla Elazığ’ın Öküzgözü üzümü ile beraber kullanılarak kaliteli ve dengeli bir kupaj şarap oluşmasına katkıda bulunur.
Öküzgözü
Öküzgözü, Elazığ’da yetişen iki üzüm çeşidinden biridir. Aynı zamanda ülkemizin en iri üzümüdür. Ancak adını dillere destan iriliğinden değil, öküzün gözleri gibi koyu renkli oluşundan almıştır. Etli bir yapıya, vişne, kiraz ve karadut aromalarına sahiptir. Şaraba verdiği mor röfleli ve yakut kırmızısı canlı renk sayesinde beğeni toplamaktadır.
Narince
Tokat’ta yetiştirilen sarı renkli narince üzümü oldukça iri tanelidir. Kendine özgü aromasıyla çoğunlukla dömisek beyaz şaraplarda tercih edilir. Turunçgil ağırlıklı bir meyve aroması bulunan ve zaman zaman kır çiçeklerini andıran floral tonlar içeren Narince, köpüklü şarap yapımında da etkili sonuçlar vermektedir.