Saatolog.com.tr

Saatolog.com.tr Logo

Daha Derine: 2024’ün En Yeni Dalış Saatleri

4 Temmuz 2024
Daha Derine: 2024’ün En Yeni Dalış Saatleri
Mavi sularda derinliklere inmeyi, yaz aylarını dalış yaparak geçirmeyi sevenlerdenseniz, sizi yaz mevsiminin gözdesi dalış saatlerini keşfetmeye davet ediyoruz.

Dalış Saatlerinin Kısa Tarihi

Yüksek saatçilik dünyasında bir saat için bilinen ilk su geçirmezlik testi 1932’de, Omega’nın “Marine” modeli için Cenevre Gölü’nde 73 metre derinliğe kadar test edilerek gerçekleştirildi. Ticari kullanıma yönelik üretilen ilk dalış saati olan Marine, 1937 yılında 135 metre derinliğe kadar suya dayanıklı olarak sertifikalandırılmıştı. Aslına bakılırsa suya dayanıklı saatlerin hikâyesi 1920’lere uzanıyordu.

Rolex’in 1926’da ürettiği Oyster, suya dayanıklı kasaların ilk örneğiydi. İtalyan markası Panerai ise İtalyan Kraliyet Donanması için 1916’da “Radiomir” adı verilen radyum bazlı bir toz ve macun geliştirmiş, İkinci Dünya Savaşı arifesinde ise Radiomir modelleri olarak bilinen ilk prototip dalış saatlerini üretmişti. Öte yandan, bir mücevher markası olarak tanıdığımız Cartier de 1931’de (ya da 1933) bugün Pasha de Cartier adı verilen modelin atası olan modeliyle de suya dayanıklılığıyla tarihe adını yazdırmıştı (Saatçilik dünyasının en ilginç rivayetlerinden biri olan bu Cartier saati için bkz. Cartier: “Mücevherlerin Kralı.) 1920’lerde başlayan suya dayanıklı saatler zamanla bugünün gözde dalış saatlerinin ilk örneklerine doğru evrildiler. Omega, günümüzün en meşhur dalış saati koleksiyonlarından Seamaster’ı 1948’de duyurdu. Blancpain, 1953’te ilk modern dalış saati olarak kabul edilen Fifty Fathoms’u piyasaya sürdü. Saat, farklı tasarımlı imleri, 15 dakikalık tek yönlü dönen bezeli ve otomatik mekanizmasıyla dalış saatleri için standartları belirlemeye başladı; 91,44 metreye kadar suya dayanıklıydı. Aynı sene İsviçreli fizikçi ve kâşif Auguste Piccard, gövdesine Rolex bağladığı bir denizaltını 3.100 metreden daha fazla bir derinliğe indirdi. Bir sene sonra, tüm zamanların en ikonik dalış saatlerinden biri olacak Rolex Submariner piyasaya sürüldü.

Daha Derine: 2024’Ün En Yeni Dalış Saatleri
Omega Seamaster Ultra Deep Co-Axial Master Chronometer

İlerleyen yıllarda dalış saatleri, mavi sularda daha derinlere inmeye devam etti. 1982’de IWC ilk 2.000 metre sınıfı dalış saatinin üretimine başladı. Ocean 2000, titanyumdan üretilmiş ince yapılı bir modeldi. Bugünse artık 10.000 metreyi aşabilen dalış saatleri üretiliyor.  

Bu kısa tarihçeden sonra gelelim bu yazın dalış saatlerine; Watches and Wonders 2024te tanıtılan altın kasalı Rolex Deepsea’den seramik kasalı Blancpain’e pek çok dalış saati yeni sezona hazır.

Bu Yazın En Yeni Dalış Saatleri

Rolex Deepsea Gold

Derinlik mavi kadranı, 18 ayar sarı altından tasarlanan kasasıyla Rolex Deepsea Gold, son zamanların en gösterişli dalış saatlerinden biri. 3.900 metreye kadar suya dayanıklı saatin aşırı derinliklerde basınca dayanıklılığını artırmak için seramik Ringlock sistemi kullanılmış. 44 mm çapındaki saat, Cerachom bezel kullanılan ilk Deepsea modeli. Kasada kullanılan RLX titanyum materyali, hacimli kasaya hafiflik katarak kullanımını kolaylaştırıyor.

Dalış Saatleri

Blancpain Bathyscaphe Quantième Complet de Lune

Ay fazlı, tam takvimli ve seramik bir dalış saatine ne dersiniz? Alışılmışın dışında modeller üretmek yüksek saatçiliğinin şanından, Blancpain’in geçtiğimiz günlerde duyurduğu Bathyscaphe Quantième Complet de Lune da bu tür saatlerden biri. 43.6 mm çapında siyah seramik kasada tasarlanan saate, seramik bilezik eşlik ediyor. Kasadan bileziğe seramikten tasarlanan saat, 300 metreye kadar suya dayanıklı.

Daha Derine: 2024’Ün En Yeni Dalış Saatleri

Panerai Submersible Elux LAB-ID PAM01800

Markanın en yeni modellerinden Submersible Elux LAB-ID PAM01800’in kadranı, bünyesindeki mikro jeneratörle aydınlanıyor. Kadrandaki “Power Light” göstergesi 30 dakikaya kadar sürekli aydınlatma sağlayabiliyor. Akrep ve yelkovan ise SuperLumiNova X1 ve yüzde 10 daha fazla parlaklık sunan SuperLuminova X2 ile tasarlanmış. Saat 500 metreye kadar suya dayanıklı; ancak su altı kullanımı için değil, markanın koleksiyonerler için ürettiği bir konsept saat.

Daha Derine: 2024’Ün En Yeni Dalış Saatleri
Dalış Saatleri

Zenith Defy Extreme Diver

Watches and Wonders 2024’te tanıtılan Zenith Defy Extreme Diver, 42,5 mm çapında titanyum kasada sunuluyor. Kasa materyali titanyum, tuzlu suyun neden olduğu korozyona karşı oldukça dayanıklı bir materyal. Saat, 600 metreye kadar suya dayanıklı. (600 metrenin 1969 fite eşit olması, Defy Extreme Diver’ın ilham aldığı, 1969’da üretilen A3648 modeline bir atıf.) Defy’ın kendine özgü köşeli kasası ve ayırt edici tasarımı korunarak, yeni dokunuşlarla modernize edilerek tasarlanan Defy Extreme Diver, mavi ya da siyah kadran seçeneğiyle geliyor. Saatin kalbinde ise kalibre El Primero 3620-SC yer alıyor.

Daha Derine: 2024’Ün En Yeni Dalış Saatleri

Oris Divers Sixty-Five “Waldenburg Valley” Green

Her ne kadar dalış saatlerini mavi tonlarında kadranlarla bağdaştırsak da Oris’in Divers Sixty-Five “Waldenburg Valley” modeli, ormanları okyanusla bir araya getirmeyi başarıyor. 100 metreye kadar suya dayanıklı saat, 40 mm çapında paslanmaz çelik kasada sunuluyor. Saatin Wladernburg Vadisi ormanlarından ilham alan kadranına, aynı yeşil renkte tasarlanan 60 dakikalık tek yönlü dalış bezeli eşlik ediyor.

Daha Derine: 2024’Ün En Yeni Dalış Saatleri
Dalış Saatleri

Ulysse Nardin Diver Net

Renk seçiminde daha cesur davranmak isterseniz, sizi limitli bir seri Ulysse Nardin Diver NET ile tanıştıralım. Wempe’yle işbirliğinde tasarlanan saat, 300 metreye kadar suya dayanıklı. 44 mm çapındaki kasa, yüzde 95 oranında geri dönüştürülmüş paslanmaz çelikten üretilmiş. Mat siyah kadran, siyah karbon görünümünde dönen bezelle çevreleniyor. Kardan ve bezeldeki turuncu vurgular ise parlak turuncu kauçuk kayışla tamamlanıyor.

Daha Derine: 2024’Ün En Yeni Dalış Saatleri
Dalış Saatleri

TAG Heuer Aquaracer Professional 300 Date

Bu yazın başında duyurulan TAG Heuer Aquaracer Professional 300 Date modelleri, derinlikli kadranlarıyla bakışları üzerine toplamıştı. 300 metreye kadar suya dayanıklı saatler mavi, yeşil ve siyah kadranlarda sunuluyor. Kadran rengine uyumlu olarak 30 dakika ölçekli bezellerle tasarlanırken su altında okunurluğu kolaylaştıran SuperLumi-Nova’larla renklendirilmiş.

Daha Derine: 2024’Ün En Yeni Dalış Saatleri

Breitling Superocean Automatic Rainbow

Breitling’in haziran ayında duyurduğu Superocean Automatic Rainbow modelleri, 36 ve 42 mm çapında kasalarla rengarenk kadranlar ve kayışlarla tanıtıldı. Gökkuşağı renginde, kare ya da dikdörtgen formda tasarlanan saat imlerine siyah ya da beyaz kadranlar ev sahipliği yapıyor. Beyaz, sarı, mavi ya da yeşil renkteki kauçuk kayışlarla tamamlanıyor. Eş zamanlı olarak duyurulan Superocean Automatic 46 Super Diver modeli ise 1.000 metreye kadar suya dayanıklı.

Daha Derine: 2024’Ün En Yeni Dalış Saatleri