Saatolog.com.tr

Saatolog.com.tr Logo

Bayramda İstanbul Keyfi

24 Haziran 2023
Bayramda İstanbul Keyfi

Bütün sahil kasabalarından tatilci akını haberleri gelirken İstanbul’da kalacaklar için bayram tatilini değerlendirirken İstanbul’un keyfini sürmenin yollarını aradık.

Casa Botter’i gezin

Hala görmediyseniz Beyoğlu’ndaki bu eşsiz binayı gezmek için tam zamanı. Osmanlı İmparatorluğu’nun art nouveu tarzındaki ilk yapısı Casa Botter, İstiklal Caddesi’nden Tünel yönünde yürürken İsveç Konsolosluğu’nun hemen yanında yer alıyor. 19. yüzyıla ait bina, II. Abdülhamit tarafından terzisi Jean Botter için yapılmış. Yıldız Sarayı Şale Köşkü, Tarabya’daki Huber Köşkü gibi diğer art nouveau binaların da yaratıcısı mimar Raimondo D’Aronco tarafından inşa edilen Botter Apartmanı, İBB Miras tarafından yenilenerek Mart ayında halka açıldı. 1960 yılında bir banka şubesi olarak kullanıldığından beri kendi haline terkedilen bina yoğun geçen bir restorasyon süreci sonunda eski ışıltısına kavuştu. Asma katları, yüksek tavanlarıyla Botter Modaevi olarak da kullanılmış bina bugün tasarım ve kültür sanat alanında birçok olanağa sahip. Sergi salonu, gösterim merkezi, tasarım atölyesi, sanatçı hub gibi açık alanlara sahip olağanüstü bina sosyalleşmek için de muhteşem bir seçenek. Pazartesi günleri hariç her gün 10:00-19:00 saatleri arasında gezilebilen binanın zemin katında 14 Temmuz’a kadar gezilebilen Melike Bayık küratörlüğündeki “Düşler, Hakikatler” sergisi var.

Bayramda İstanbul Keyfi
Tatil
https://www.instagram.com/casabotter/

Taş Mektep Nostaljisi

45 yıllık uzun bir aradan sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından aslına uygun şekilde restore edilen Taş Mektep binası geçtiğimiz günlerde açıldı. Büyükada’nın en güzel binalarından olan Taş Mektep, 19. yüzyılda Rum Ortodoks patriği Sofronios tarafından inşa edildi ve uzun dönem yazlığı olarak kullanıldı. 1922’de İstanbul Belediyesi tarafından satın alındıktan sonra Büyükada’nın ilk resmi Türk okulunun taşınmasıyla Köprülü Mehmed Paşa Numune Mektebi adını alarak uzun yıllar önce ilkokul, ardından da ortaokul olarak hizmet verdi. 1978’de yangın tehlikesiyle boşaltıldığından beri atıl duran Taş Mektep uzun zamandır restorasyon sürecindeydi. Depreme karşı güçlendirilen binanın içinde artık bir kütüphane, kafe, sanat alanları ve açık hava amfisi bulunuyor. Adada keyifli bir turun yanı sıra nostaljik bir kültür gezisi de tatil için iyi bir seçenek.

Bayramda İstanbul Keyfi
Tatil

Indiana Jones’la hasret giderin

Bayram tatili, eski bir dostla kavuşmak için de harika bir zamanlama. 30 Haziran’da vizyona girecek Indiana Jones 5, kuşkusuz birkaç nesil için aynı duyguları yaşatacak. 1981 yapımı ilk filmiyle yıllarca etkisi geçmeyecek bir ikona dönüşen serinin beşinci halkası Indiana Jones ve Kader Kadranı’nda maceraperest arkeoloğumuz bu kez de tarihin akışını değiştirecek bir kadranı geri almak için zamana karşı yarışıyor. Prömiyerini Cannes’da yapan filmde son kez Indiana Jones rolünü oynadığını söyleyen Harrison Ford’un yanı sıra Fleabag’le ünlenen Phoebe Waller-Bridge, Danimarkalı yıldız Mads Mikkelsen ve Antonio Banderas gibi ünlü isimler de var.

Bayramda İstanbul Keyfi
Tatil

Mum ışığında konser

28 Haziran akşamı Müze Gazhane’nin enfes ortamında Jazzanova’nın yumuşacık melodileri çınlayacak. Berlin merkezli beş DJ’in funk, soul, latin, house ve cazla harmanladıkları müzikleri yenilikçi müzikseverler için mükemmel bir canlı performans vadediyor. Müze Gazhane’nin uzun süredir gerçekleştirdiği mum ışığında konser aktivitesi Hava Kararınca’da sahne alacak olan grup kuşkusuz İstanbul’da tatlı bir caz rüzgarı estirecek. 20:30’da başlayacak konserin ücretsiz olduğunu hatırlatalım.

Bayramda İstanbul Keyfi
Tatil

Müze Gazhane

https://www.instagram.com/muzegazhane/

Fesleğenler içinde yemek

Caddebostan’daki Vertical, Ayşe Boyner’in öncülüğünde İstanbul’un ilk “topraksız ve dikey tarım” uygulamasını 360 derece hayata geçirmiş bir yaşam alanı. Alan diyoruz, zira burayı Bağdat Caddesi’ndeki herhangi bir cafe zannedenler yanılıyor. Vertical, şık dekorasyonu ve harika menüsüyle yeterince tatmin ediciyken arka tarafında yaratılan alan bundan çok daha fazlası. Sıfır atık prensibiyle hazırlanan 100 metrekarelik alanda cam bölmelerin ardında dikey tarım yapılıyor ve buradan elde edilen yeşillikler ve mantarlar bir adım ötedeki upcycle yöntemiyle hazırlanmış masalarda muhteşem tabaklarda servis ediliyor. Üstelik çıkan gıda atıklarının arka alandaki kompost makinelerinde dönüştürülüp hayvan mamasına dönüştürüldüğü ve barınaklara teslim edildiğini bilmek de insana gönül rahatlığı katıyor. Bu yemyeşil alanda Vertical’ın kendi menüsünden yararlanabileceğiniz gibi İtalyan pizzacı Nappo, Ken Sushi, vegan fast food restoranı Jupz ve her gün farklı bir konsept sunan Electrolux Proffesional pop-up mutfağı gibi farklı seçenekleriniz de oluyor. Bağdat Caddesi’ne bu kadar yakınken doğaya bu kadar dokunabiliyor olmaksa tam bir sürpriz.

Bayramda İstanbul Keyfi
Tatil

Circle by Vertical

https://www.instagram.com/circlebyvertical/

Açıkhava Sinemasına gidin

Açıkhava sinemalarının nostaljik rüzgarı bu yaz da esmeye devam ediyor. Yaz akşamları yüzünüzde tatlı bir esintiyle güzel bir film izlemenin tadı başka nerede olabilir ki? Yaz boyu birçok yerde devam edecek açıkhava sineması programları çoğu yerde bayramda kesiliyor. Fişekhane ise kalan İstanbullular için hazırlıklı.

Bayramda İstanbul Keyfi
Tatil

Fişekhane

https://www.fisekhane.com/tr/

Ormanda foccacia

Daha önce fırsatınız olmadıysa Kemerburgaz’daki Üçüncü Mekan’a gitmek bu bayram tatili için iyi bir seçenek olabilir. Kent Ormanı içerisindeki geniş alanda açıkhava sinemaları, tiyatrolar, konserler ve atölyeler düzenleniyor. Pazartesi günleri kapalı olan alanda Cumartesi ve Pazar günleri 15:00-17:00 saatleri arasında canlı bir müzik performansı gerçekleşiyor. Bayram tatilinde sinema ya da tiyatro programı yok ama orman havasında şezlonglara yayılıp güzel foccacialar eşliğinde müzik dinlemek iyi bir alternatif.

www.instagram.com/ucuncumekan.kemerburgaz