Modern saatçiliğin yaşayan en büyük ustalarından Philippe Dufour’un Grande et Petite Sonnerie serisinden bir saat, geçtiğimiz günlerde 7,33 milyon dolar rekor fiyata A Collected Man’de yeni sahibini buldu.
Saatleri mi yoksa kadranlarında sakladıkları hikâyelerini mi daha çok seviyoruz kestirmesi güç. Hele ki bahsettiğimiz saatler, yıllarını bu işe vermiş meşhur saat ustalarının elinden çıkan, oldukça nadir parçalardan biri olunca peşi sıra gelen bir dolu anekdot da olmuyor değil. Bunlardan biri de geçtiğimiz günlerde Londra merkezli A Collected Man’de satışa sunulan Philippe Dufour’un Grande et Petite Sonnerie modeli oldu. Grande et Petite Sonnerie, 7,33 milyon dolarla bir bağımsız saat üreticisi tarafından üretilmiş en pahalı saat olarak satış rekoru kırdı.
Grande et Petite Sonnerie’nin kadranının arkasına gizlenmiş öyküsünü dinleyelim.
Philippe Dufour’un “Küçükken öne çıkabilmen için özel şeyler üretmen gerekir” şiarı, işe yaramış olsa gerek ki zaman içerisinde dünyanın en değerli saat ustalarından biri oldu. Dufour, kariyeri boyunca Grande de Petite Sonnerie, Duality ve Simplicty gibi saat serileri üretti. Rekor fiyatla satılan Grande de Petite Sonnerie serisinde ise yalnız 8 adet bulunuyor. İşin aslı, modelin oldukça komplike olan Grande Sonnerie mekanizmasını Dufour, yıllar önce Audemars Piguet için dakika tekrarlamalı bir cep saatine uygun bir şekilde üretmişti. Ne var ki üretilen saatin tasarımından memnun kalmayınca mekanizmayı kendi adını verdiği bir kol saati için modernize etmeye karar verip kollarını sıvadı. Elbette, böylesine incelikli saatin üretim aşaması da kolay olmamıştı. Oldukça titiz bir çalışmanın ürünü olan Grande de Petite Sonnerie, Dufour’un neredeyse on yılını aldı.
A Collected Man’de satılan Grande et Petite Sonnerie, 1995 yılında Brunei Sultanı için yapılmış. Önceki satırlarda da belirttiğim gibi Dufour’un en karmaşık mekanizmalı saatlerinden biri. Diğer tüm Grande Sonnerie mekanizmalarında olduğu gibi her saat ve çeyreğe vurulduğu vakit saat tekrar ediyor. Ayrıca, bir küçük sonnerie mekanizma gibi saat tekrar etmeden de çeyreğe vurulabiliyor. Saatin grande ya da petite sonnerie modları, bezelin altına saklı bir şekilde yerleştirilmiş bir sürgü (slide) ile etkinleştirilebiliyor. Arzu edilirse kurma kolundaki düğme sayesinde saat, çeyrek ve dakikayı gösteren bir dakika tekrarlayıcıyı da kullanmak mümkün.
Saatin temel unsuru mekanizması olduğu için görünümü klasik ve oldukça sade bir halde tasarlanmış. Sade beyaz kadranda “Philippe Dufour” imzası üst tarafa doğru yerleştirilmiş. Roma rakamları siyah renkte tercih edilirken dakika ve saniye göstergeleri için maviye çalan çelik ibreler kullanılmış. Saatin kasası baştan sona parlatılmış pembe altından, kristal kasa arkası ise o meşhur çok komplike mekanizmayı gözler önüne seriyor.
*https://www.acollectedman.com/collections/all/products/philippe-dufour-grande-et-petite-sonnerie