Cartier, Watches and Wonders 2022’de Tank ve Pasha gibi kült koleksiyonlarından yeniliklerini ve yeni limitli serisi Masse Mystérieuse’yi tanıttı.
Söz konusu marka, Britanya kralı VII. Edward’ın “kralların mücevheri ve mücevherlerin kralı” diye tanımladığı Cartier olunca anlatacak pek çok hikâye oluyor. Mesela markanın ilk su geçirmez saatinin, 1930’lu yıllarda hamama girdiğinde de saatin tam olarak kaç olduğunu görmek isteyen Marakeş Paşası için yapılmış bir tasarıma dayandığı söyleniyor. Böylece meşhur Pasha koleksiyonunun temelleri atılmıştı. (Ne var ki, bugün üretilen Pasha saatleri orijinalinden oldukça farklı, bugünkü modellerin daha çok 1985’te tanıtılan Pasha modellerine benzediğini söyleyebiliriz.) Markanın Watches and Wonders 2022 kapsamında diğer modellerin koleksiyonları hakkında da anlatılacak pek çok şey var tabii fakat gelin hikâyesi bugünlerde yazılmakta olan bir modelle başlayalım: Masse Mystérieuse.
Cartier Masse Mystérieuse
Gizemli saatlerin markası Cartier’in Watches and Wonders 2022 kapsamında ve ilk kez tanıttığı Masse Mystérieuse modeli için de adı gibi gizem dolu bir saat diyebiliriz. Saatin platin kasası 43.5 mm çapında, kalınlığı ise 12.64 mm; hacimli bir model. Saatin kurma kolunu, bir Cartier klasiği olan kabaşon kesim yakut bir taş süslüyor. Kadranda ise akrep, yelkovan ve Roma rakamlarını görüyoruz. Beyaz kadranın sol tarafında ise saatin mekanizması sergilenmekte; işte gizem de tam bu noktada başlıyor.
Masse Mystérieuse, in-house kalibre 9801 MC ile çalışmakta. İlk bakışta elle kurmalı yarım daire şeklinde bir mekanizma olarak görülse de mekanizma aslında bir otomatik rotor. Akrep ve yelkovan şaftı kadranın tam merkezinde sabit bir şekilde dururken kalan tüm parçalar rotorun içerisine yerleştirilmiş. Tüm bu sistemin geliştirilmesi ve parçaların rotor mekanizmasına yerleştirilebilmesi için üzerinde yaklaşık 8 sene çalışılmış. 28,800 VpH frekansa sahip mekanizma 42 saat güç rezervi sunuyor.
Cartier Tank
Marka, kült tasarım Tank koleksiyonundan Tank Must ve Tank Louis Cartier modellerini tanıttı. Üç farklı referansta sunulan Tank Must modelleri şık bir derinlik algısı yaratan siyah lake kadranlarla tanıtıldı. Bunlardan iki model paslanmaz çelik kasada, 22 mm ve 25.5 mm çaplarında; üçüncü referans ise 18 ayar altın kasada. Çelik kasadaki saatlerin mekanizması Quartz iken altın kasadaki modelde kalibre 1917 MC’yi görüyoruz.
Tank Louis Cartier ise şarap kırmızısı ve antrasit grisi olmak üzere iki modelde çıkıyor karşımıza. Göze ilk çarpan yanları ise ışıkta hareket eden ve üç boyutlu bir etki yaratan geometrik desenli kadranları. [MÇ1] Kadranlarda gördüğümüz Roma rakamları ise Cartier’in kurulduğu vakitlerde, saatlerinde kullandığı Roma rakamlarına bir anımsatma. Her iki model de 18 ayar altın kasada; kasa ölçüsü 25.5 X 33.7 mm. Tank Must saatlerinin birinde olduğu gibi kalibre 1917 MC kullanılmış.
Gelelim yazının girişinde hikâyesinden bahsettiğimiz Pasha serisine. Pasha hem komplikasyon hem de tasarım açısından oldukça çeşitli bir seri olmuş. Yenilikler arasında Ay fazlı, yeni bir uçan tourbillonlu ve mekanizmayı sergileyen açık kadranlı modelleri görüyoruz .
Pasha De Cartier with Complications serisinde Ay fazlı model, çelik ya da pembe altın kasada sunuluyor; uçan tourbillon ise sadece pembe kasada. Mekanizmanın sergilendiği açık kadranlı olan ise siyah ADLC (çizilmeyan ve parmak izi bırakmayan bir kaplama) çelik kasada. Tüm modellerin kasa çapı 41 mm, yine tüm modellerin kadranında Pasha serisinin bir simgesi olan Arap rakamları kullanılmış.
Pasha de Cartier Grille modelleriyse sarı altın ve pembe altın kasalarda tasarlanmış. Sarı altın kasanın çapı 41 mm, pembe altın olanın ise 30 mm ve 35 mm seçenekleri mevcut. Kafes şeklinde tasarlanan kadranların bazıları ise pırlantalarla süslenmiş, bu modellerde bezeller de pırlantalı süslemeli. 30 mm’lik modellerde quartz, diğerlerinde ise mekanik kalibre 1847 MC kullanılmış.
Cartier Privé Tank Chinoise
Tank Chinoise’ın 100. yıldönümü olan bu senede, Privé koleksiyonundan iki yeni model tanıtıldı. Tasarımlarındaki yapay ve dikey unsurların Çin tapınaklarını anımsattığı modellerin altın ve gümüş kasada olan üç saatinin kalbinde kalibre 430 MC var.
Geleneksel Çin mimarisinin kendini daha çok belli ettiği diğer saatte ise kalibre 9627 MC yer alıyor. Siyah, kırmızı ve sarı detaylı iskeletleriyle bu modellerin kadranları çok daha renkli. Modeller 18 ayar sarı altın, pembe altın ve platin kasalarda üretilmiş.
Coussin de Cartier
Markanın tanıttığı en çeşitli serilerden biri 9 modelle Coussin de Cartier oldu. Ve tabii ki en pırlantalı serisi de. (Onca pırlanta süslemesine rağmen kadın saatleri olarak tanıtılmadığını da eklememiz gerekir.) Coussin de Cartier serisi genel olarak sarmal şeklinde bir dizi elmasla süslenmiş kare kasalı saatlerden oluşuyor. Serinin en öne çıkan modeli, 27 mm çapındaki beyaz ya da pembe altın kasada 165 adet pırlantayla süslenmiş olan model. İkincisi ise 30 mm çapında 176 pırlanta ile süslenmiş olanı.
Crash Tigrée Métamorphoses
Cartiers Métiers d’Art koleksiyonundan Crash Tigrée modelinde Cartier’in sıkça kullandığı mavi ve yeşil renklerini, mücevherlerle harmanlanmış bir şekilde görüyoruz. Afrika’nın vahşi yaşamından ilham alan Crash Tigrée, takan kimsenin nasıl yorumlamak istediğine göre çeşitlenerek bir kaplan, timsah ya da midye olarak görülebilir. Saatin sarı renkteki detayları 18 ayar sarı altından yapılmış ve kadran pırlantalarla süslenmiş. Dana derisi kayışla tamamlanan Crash Tigrée, 50 adetle limitli bir seri.