Mücevherler yüzyıllardan beri zenginliğin ve statünün sembolü olarak boyunları, bilekleri, parmakları süslüyor. Detaylı işçilikleri, büyüleyici taşları ve benzersiz hikayeleriyle dudak uçuklatan rakamlara satılan dünyanın en pahalı mücevherlerine yakından bakın.
Dünyanın En Pahalı 6 Mücevheri
Hope Elması, Harry Winston
Dünyanın belki de en değerli ve en büyük mavi elması olmasıyla ünlü Hope Elması, 112 karat ve 22 gramdan fazla ağırlığıyla oldukça gösterişli bir parça. Bor atomundan oluştuğu için benzersiz rengiyle de ünlü. Takan kişiye uğursuzluk getirdiği gibi kötü bir şöhreti olsa da bu onun değerinden hiçbir şey kaybettirmedi. İlk olarak 1600’lü yıllarda Hindistan’da savaş tanrıçası Shiva heykelinin üçüncü gözünde bulunan elmas, bilinmeyen kişiler tarafından çalındı ve ardından değerli taş tüccarı Jean Baptiste Tavernier tarafından bulundu. Elindeki diğer kıymetli taşlarla birlikte bu taşı Fransa Kralı XIV. Louis’e sattı. Değerli mücevher tutkusuyla bilinen kral, taşın daha çok parlamasını istedi ve elması kestirdi. Kesilen elmas 67 karata düşerken taşın sonraki sahipleri XVI. Louis ve eşi Marie Antoinette Fransız Devrimi’ne kadarki sahipleri oldu. Devrim sırasında kaybolan elmas, 1839 yılında İngiltere’de ortaya çıktı ve Henry Philip Hope tarafından satın alınarak “Hope Elması” adıyla anılmaya başlandı. Osmanlı Devleti padişahlarından II.Abdülhamit’in de bir süre kullandığı elmas en son New York’lu bir mücevherci olan Harry Winston tarafından satın alındı. Winston elması Smithsonian Enstitüsü’ne bağışladı ve elmas, müzenin kalıcı koleksiyon parçalarından biri oldu. Hope Elması bugün yaklaşık 250 milyon dolarlık bir etikete sahip.
Graff Tavus Kuşu Broş, Graff Diamonds
Elmasların kralı olarak ünlenen Laurence Graff’ın tavus kuşu broşunun böyle bir listede olmaması elbette imkansız. Tavus kuşu figürünün güzellik, iyi şans, itibar, şeref, cennet ve ölümsüzlüğü sembolize ediyor olması da bir mücevher tasarımı için onu oldukça cazip hale getiriyor. Graff’ın 10 ay boyunca Londra’daki atölyesinde 10 kişilik bir ekiple üzerinde çalıştığı tasarımı tam 120,81 karat. Broşun merkezinde 20,2 karatlık damla kesim bir Fancy Deep mavi pırlanta yer alıyor. Arkasındaki özel klips sayesinde takan kişi isterse broşun sadece bu mavi kısmını kullanabiliyor. Tavus kuşunun muhteşem kuyruğunu oluşturmak için 1305 adet beyaz ve renkli pırlanta kullanılmış. İlk defa 2013 yılında Hollanda’da TEFAF Sanat ve Antika Fuarı’nda tanıtılan broş yaklaşık 100 milyon dolar değerinde.
Pembe Yıldız Elmas Yüzük, Steinmetz Diamonds
Capcanlı pembe rengi ve oval şekliyle dikkatleri hemen üzerine çeken bu elmas yüzük tam 59,60 karat. Ortalama bir çilek büyüklüğündeki bu parçanın özelliği büyüklüğünden değil, üzerindeki pembe yıldız elmasının çok nadir bulunmasından kaynaklanıyor. Dünyada pembe elmasın yüzde 80’i Batı Avustralya’daki Argyle Madeni’nden çıkarılıyordu ve oldukça az miktardaydı. Üstelik 2020 yılından beri bu madende dahi pembe elmas çıkarılmıyor. Pembe yıldız elması ise 1999 yılında Afrika’da, dünyanın en bilinen elmas madenciliği şirketi DeBeers tarafından ortaya çıkarılıyor. Bulunduğunda 132,5 karat olan elmasın bugünkü şeklini alabilmesi için Steinmetz Diamonds firması onu satın alıp işliyor ve bu işlem tam iki yıl sürüyor. 2007 yılında bilinmeyen bir alıcıya satılıp “Pink Star” adını alan elmas daha sonrasında 2013 yılında Sotheby’s müzayedesinde Hong Kong merkezli Chow Tai Fook mücevher şirketinin başkanı Dr. Henry Cheng Kar-Shun’a tam 72 milyon dolar karşılığında satılıyor. Elmasın adı o günden sonra değiştirilerek şirketin baş harfleri olan CTF Pink adıyla anılıyor.
L’Incomparable Kolye, Mouawad
Dünyanın en ünlü mücevher tasarımcılarından biri olan Lübnanlı Mouawad tarafından tasarlanan L’Incomparable adının hakkını verecek düzeyde eşsiz bir parça. Kolyenin merkezinde göz kamaştırıcı güzelliğiyle öne çıkan yumurta büyüklüğünde 407.48 karatlık sarı bir elmas var. Dünyanın en kusursuz sarı elması olarak bilinen bu muhteşem elmasa, 18 ayar altın üzerine dizilmiş toplamda 229,52 karat ağırlığında beyaz pırlanta eşlik ediyor. Bu pırlantalar ağaç dallarını andıran 91 farklı şekilde kesilmiş. Kolye, toplamda 637 karat ağırlığıyla oldukça ağır. Hikayesi ise daha da ilginç. Söylentiye göre sarı renkli elmasın 80’li yıllarda Kongo Cumhuriyeti’nde genç bir kız tarafından moloz yığınları arasında bulunduğu söyleniyor. L’Incomparable, 55 milyon dolarlık fiyatıyla dünyanın en pahalı kolyesi olarak Guinness Dünya Rekorlar Kitabı’na da adını yazdırmış.
Hutton-Mdivani Jadeit Kolye, Cartier
1933 yılında lüksün ve şıklığın bir sembolü haline gelmiş Cartier markası tarafından ünlü Amerikalı iş adamı Franklyn Laws Hutton’un isteğiyle kızı Barbara Hutton’a düğün hediyesi olarak tasarlanan kolye; kalibre kesimde yakut, baget pırlanta ve 18 karat sarı altın üzerine oluşan bir toka seti ve jadeit boncuklarından oluşuyor. Çiftin isimleri verilerek Hutton-Mdivani ismi verilen kolye yarı saydam parlak zümrüt yeşili renkte 27 adet jadeit boncuk ile çevriliyor. Oldukça dayanıklı, minerallerin birbirine sıkıca bağlandığı, içerisinde inci tanelerinin bulunduğu, şekil vermesi hayli zor, jadeit ve nefrit minerallerinin birleşimiyle oluşmuş bir parça. Yeşil renkte bir taş olan jadeite yeşim taşı da deniyor. Şans ve bereket getirdiğine inanılan jadeit taşı aynı zamanda üstün bir statünün ve aşırı zenginliğin de sembolü. Yapımı zor olduğundan genellikle 10 milimetreden büyük boncuk üretilmemesine rağmen bu kolyedeki her bir boncuğun çapı 15 milimetreyi geçiyor ve hepsi aynı kayadan oluşturulmuş. Barbara Hutton’un ölümü üzerine açık artırmayla bir kez daha tasarımcısı Cartier’e dönen kolyenin fiyatı 27,44 milyon dolar.
Hallucination Bilezik-Saat, Graff Diamonds
Graff Diamonds tarafından bilezik-saat şeklinde tasarlanmış Hallucination hem saat hem de mücevher olarak oldukça ünlü. Bu değerli mücevher saatin tasarımcısı ve mucidi Graff Diamonds Yönetim Kurulu Başkanı Laurence Graff’ın saatin içerisindeki tüm elmasları toplaması yıllarını almış. Usta kuyumcular ve saat ustaları tarafından yerleştirilen her bir taşı kesip sabitlemek için yüzlerce saat harcanmış ve toplamda 110 karat dünyanın en nadir ve en pahalı renkli elmaslar bütünü oluşturulmuş. Saat, pembe, açık gri-mavi, turuncu, yeşil renklerdeki elmaslarla kaplı bir kordonla çeşitli şekillerde bir araya gelerek yine pembe elmaslarla çevrili minik bir kuvars kadranla göz alıcı bir güzelliğe sahip. Bugüne kadar üretilmiş en pahalı bilezik-saat ünvanına sahip Hallucination tam 55 milyon dolar değerinde.