Huawei Watch Ultimate, lüks bir akıllı saat ve geleneksel saatçilikten aldığı kozları teknolojiyle harmanlamış.
Huawei’nin yeni ve şu ana kadarki en gelişkin akıllı saati Watch Ultimate, bir süre denemem için bana gönderildi. Bu süreçte saati kullanırken notlar aldım ve Ultimate’e teknolojik olarak incelemenin yanında bir analog saat editörü olarak bakmaya özen gösterdim.
Huawei Watch Ultimate, her şeyden önce klasik bir lüks metal spor saat görünümünde. Dijital ekranında değişebilen kadranlarda en klasik kadranı seçip dijital saat işlevlerini klasik bir saat gibi yaşayabilirsiniz. Ben bir hafta boyunca Huawei Sağlık uygulamasından indirip her gün farklı bir kadran kullandım. Sanıyorum ki en çok, Omega’nın Speedmaster Snoopy arka yüzüne benzeyen Ay görünümlü kadran hoşuma gitti. Daha fazla kadran tasarımına uygulamada Explorer ve Voyage yazınca ulaşabilirsiniz.
Aynı marka telefon kullandığımdan senkronizasyon konusunda problem yaşamadım ama markanın tanıtımlarında özellikle Android yanında iOS işletim sistemiyle de tam uyumlu olduğu belirtiliyor.
Bir saat editörü olarak en ilgimi çeken konu, saatin materyali oldu. Ancak Hublot gibi lüks saat markalarının kullandığı zirkonyum bazlı bir sıvı metalden üretilmesiyle Watch Ultimate, titanyumdan dört buçuk kat sağlam ve paslanmaya dayanıklı bir özellik kazanmış. Titanyum bildiğiniz gibi dayanıklılığı ve hafifliği nedeniyle günümüz saatçiliğinin en sevilen materyali. Ancak hedefi deniz altında kullanılabilen bir akıllı saat olmak olunca saatin daha da dayanıklı olması önem kazanıyor, uçaklarda da kullanılan zirkonyum sayesinde saatin güneşte veya tuzlu denizde solmayacağı belirtiliyor, ben bu kısmı sezon itibariyle henüz deneyemedim. Ama şu bir gerçek ki, bu materyal aynı zamanda bizi lüks bir “akıllı saat”le tanıştırıyor.
İşlevleri açısından en son teknolojiye sahip ama geleneksel bir saatin tasarım anlayışını taşımayı hedefleyen Ultimate’in nano-teknoloji seramik bezelinde 24’ten fazla işleme tekniği kullanılmış. Saatçilikte de çok sevdiğimiz seramik bildiğiniz gibi paslanmaz çelikten 6 ya da 7 kat daha sert, çizilmeye ve paslanmaya dayanıklı bir materyal ve işlenmesi çok zor olduğu için gerçekten uzman markalar tarafından tercih ediliyor. Saatin üç düğmesi de geleneksel saatçilikle ortak noktası: Döner kurma kolu, işlev düğmesi ve yardımcı düğme ile saat bir navigasyon sistemi özelliği kazanmış. Kurma kolu, ana kadranda geçişleri sağlarken işlev düğmesi egzersiz özelliğini ve sesli asistanı etkinleştiriyor, asistan düğme ile kısa basarak Keşif moduna, uzun basarak dalış bilgisayarına erişim sağlayabilirsiniz. Yine dalış modunda bu düğme, ortalama derinliği sıfırlamak veya gaz türlerini değiştirmek için de kullanılıyor.
Serbest dalışta derinlik, hız, sıcaklık, zaman ve derinlikle hız eğrileri saate işleniyor. Kalp atış hızının ve kan oksijeninin izlenmesi ise dalgıç için hayati önem taşıyor. Profesyonel tüplü dalış modunda ise (geleneksel saatçiliğin de en önem verdiği ve yüzyıllardır geliştirdiği konulardan biridir), dekompresyon özelliği, suya giriş ve çıkış kayıtları, hatırlatıcılar bulunuyor.
Saatin geleneksel saatlerde de kullanılmasına alışık olduğumuz safir camlı ekranı, 1,5 inç AMOLED ekran, 1000 nit güneşli parlaklığı koruyor ve güç tüketimini azaltmak için LTPO teknolojisini kullanıyor. Saatin yine geleneksel saatçilikle ortak noktası olan kayış seçenekleri Expedition Black (lastik kayış) ve Voyage Blue (titanyum bilezik), dalışta kullanılabilmesi için ekstra bir kauçuk kayışla tamamlanıyor. Bu HNBR kordon, klasik kauçuk kordonlara göre %30 daha hafif, yağlanma, kirlenme, esneme ve aşınmalara karşı daha dayanıklı bir materyale sahip. Yine dalış yapacaklara özel uzun ayak bileği kordonu bulunuyor. Dalış demişken bu saatle 100 metreye kadar dalabilirsiniz, eğer dalmıyorsanız bu geleneksel saatçilikte saatle duşa dahi girebilirsiniz anlamına da gelir. Saatin kadranında dalış detayları da yer alıyor.
Eğer dalmayacağım ama outdoor sporlarla ilgileniyorum diyorsanız çift bantlı GPS kullanan “keşif modu”nu kullanabilirsiniz. Ben yoğunluktan ağırlıklı spor yapamadığım bu dönemde daha kalp atış hızı özelliğini kullandım. Ama saatin daha uyku takibi, EKG izleme, arteriyel sertlik bilgisi, SpO2 takibi gibi 100’den fazla spor bilgisi desteği var. Akıllı saatlerin özellikle kalp ritmini ve damar sertliğini yakından izlemesini çok değerli buluyorum, evdeki doktorunuz gibi. Watch Ultimate’te şu özellik de ilgimi çekti: Uyku kalitesi kaydıyla uykuda konuşma ve horlama takibini yapıyor. Yine stres seviyesi saatte ölçebileceğiniz maddelerden biri.
Şarjı ne kadar gidiyor derseniz ben açıkçası bir hafta içinde sadece ilk gün şarj etmiştim. Verilen bilgiye göre 60 dakikalık hızlı şarj gerektirmeden iki hafta dayanıyor.
Watch Ultimate Keşif Siyahı versiyonu 15.999 TL, Okyanus Mavisi (gümüş) versiyonu ise 18.999 TL fiyatla satışta. Huawei Online Mağazaya özel Keşif Siyahı ve Okyanus Mavisi (gümüş) modelinde 500 TL kupon indirimi mevcut. Saatle birlikte alımda 2.999 TL değerinde FreeBuds 5 bluetooth kulaklık 1.000 TL indirimli. Ayrıca Watch Ultimate Keşif Siyahı ile HUAWEI WATCH GT Serisi Titanyum Kayış 200 TL indirimli alınabilir. Yorum yapanlar da, 66W Super Charge şarj cihazı kazanabiliyor ki, bu cihaz da 999 TL değerinde. Bu indirim fırsatlarının yanı sıra fırsatına ek olarak 700 TL değerindeki indirim kuponu da kullanılabilir: AULTIMATE500HW.
Huawei Watch Ultimate, bizim saatçilikte “tool watch” dediğimiz türden bir saat olmuş ama elbette dijital olduğu için geleneksel bir saate göre daha fazla yeteneği bünyesinde barındırabiliyor: Şarjı iki hafta giden, zirkonyumdan üretilmiş, profesyonel dalış da yapabileceğiniz, outdoor sporda da kullanabileceğiniz, kalp atış hızınızı, damar sertliğini ve uyku kalitenizi ölçen, kadranını her gün değiştirebildiğiniz bir saati 15 bin liraya alabilmek geleneksel saatçiliği düşününce kulağa şahane geliyor.