Saatolog.com.tr

Saatolog.com.tr Logo

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları Hakkında Her Şey

23 Temmuz 2024
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları Hakkında Her Şey
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapmaya hazırlanırken aşıklar şehri kimliğini bir süreliğine rafa kaldırıyor.
SLOGAN: GAMES WIDE OPEN

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nın sloganı “Games Wide Open”. Bu üç kelime basit görünse de içerisinde önemli anlamlar bulunduruyor. Slogan, olimpiyat tarihinde ilk kez yüzde 50’sinin kadınlardan oluştuğu yarışmacılara ev sahipliği yapılacağı için kapsayıcı, oyunların dünyanın dört bir yanından insanların kolay bir şekilde izleyebilmesine olanak sağlanacağı için erişilebilir, sporcuların ve izleyicilerin sosyal ve kültürel farklılıklarını kucaklayıcı bir tavır sergilendiği için hoşgörülü olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, kullanılacak mekanların yüzde 95’inin zaten mevcut veya geçici yapılar olacağı ve tüm tesisler yenilenebilir enerji ile çalışacağı için sürdürülebilir, açılış töreninin ilk kez şehir merkezinde yapılacağı için yenilikçi olduğunu vurgulanıyor.

2024 Paris Olimpiyat Oyunları
Fotoğraf: Isabelle Harsin
OLİMPİYATLAR NE ZAMAN VE NEREDE?

26 Temmuz-11 Ağustos 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek 2024 Yaz Olimpiyatları’nın açılış ve kapanış törenleri 80 bin seyirci kapasiteli Stade de France’ta yapılacak. Bu stadyum tarihte 1998 FIFA Dünya Kupası finali, 2003 Dünya Atletizm Şampiyonası, UEFA Euro 2016 finalleri ve birçok unutulmaz konser ve etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Jimnastik ve yüzme etkinlikleri için Paris La Défense Arena seçilirken, tenis ve boks müsabakaları Roland Garros’ta gerçekleşecek. Futbol maçları Parc des Princes’te, yol bisikleti yarışları ise Champs-Élysées’de düzenlenecek.

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları Hakkında Her Şey
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları

Eyfel Kulesi’nin yanında kurulacak geçici stadyum, plaj voleybolu dalına ev sahipliği yapacak. Binicilik ve modern pentatlon etkinlikleri Versailles Sarayı’nda gerçekleştirilecek. Grand Palais, eskrim ve tekvando gibi sporları ağırlarken Place de la Concorde gençlik sporlarına sahne olacak. Le Bourget bölgesinde badminton ve judo müsabakaları yapılacak, golf gibi bazı sporlar ise Paris dışındaki Île-de-France bölgesinde oynanacak.

SPORCULAR NEREDE KALACAK?

Dört yılda bir gerçekleşen Olimpiyat Oyunları’na katılacak 15 bin sporcu, Saint-Denis, Saint-Ouen-sur-Seine ve Île Saint-Denis arasında sürdürülebilir bir şekilde inşa edilen 2024 Paris Olimpiyat Köyü’nde konaklıyor. Oyunlardan sonra köy, yerel halk için konut haline getirilecek.

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları Hakkında Her Şey
Fotoğraf: Raphael Vriet
HANGİ DALLARDA YARIŞLAR OLACAK?

Bu sene programa 28 sabit spor dalının yanı sıra break dans, dalga sörfü, kaykay ve spor tırmanışı olmak üzere dört farklı dal eklendi. Olimpiyatlarda atletizm, basketbol, futbol ve tenis, yüzme gibi klasik sporlar yer alırken, break dans ile gençlere hitap eden yenilikçi bir hava katılacak. Dalga sörfü, doğayı olimpiyatlarla buluşturacak, kaykay ve spor tırmanışı ise sokak kültüründen gelen enerjiyi Olimpiyat arenasına taşıyacak. Bu yenilikler, Olimpiyat Oyunları’nın çeşitliliğini artırarak her kültürden izleyiciye hitap edecek ve sporun sınırlarını genişletecek.

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları Hakkında Her Şey
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları
OLİMPİYAT OYUNLARI’NIN MASKOT FİGÜRÜ PHRYGE

“Phryge” (Frigya), formunu özgürlük sembolü olan ünlü Frigya şapkasından alıyor. Roma’da kölelerin özgürleştiğinde giydiği Frigya şapkası 1789 Fransız İhtilali süresince sembolik olarak kullanılmış. Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda ise iki farklı Frigya maskotu bulunacak. İlki, Olimpik Frigya ve sporun günlük yaşamda daha fazla yer almasını teşvik etmeyi amaçlıyor. Matematiksel ve metodik bir düşünce yaklaşımına sahip. İkincisi ise Paralimpik Frigya. Bu Frigya ise engelli bireylere yönelik sporun kapsayıcılık değerlerini yaygınlaştırıyor ve sporun tüm insanlara hitap ettiğini vurguluyor. Paris 2024 Olimpiyat Oyunları bu anlamda maskoylarıyla da sporun kapsayıcılık değerlerini cesurca ortaya koyuyor. Bu iki Frigya’nın görevi sporla bir devrim yaratmak!

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları Hakkında Her Şey
2024 Paris Yaz Olimpiyat Oyunları madalyaları
NASIL BİLET ALABİLİRİZ?

Olimpiyat Oyunları için çeşitli bilet paketleri bulunuyor. Tahmin edebileceğiniz üzere biletlerin çoğu tükendi. Hatta siz bu yazıyı okurken hiç kalmamış dahi olabilir. Şansını denemek isteyenler için biletlerin resmi web sitesinde satışta olduğunu hatırlatalım. Ücretler her bütçeye uygun olarak 24 Euro’dan başlıyor, 2.900 Euro’ya kadar çıkabiliyor. Ancak organizasyonun her aşamasında bilet kaydının sıkı takip edildiğini ve tüm biletlerin resmi biletleme web sitesinden satın alınması gerektiğini unutmamakta fayda var!

EVDEN NASIL İZLEYEBİLİRİZ?

Eurosport Türkiye kanalı Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları’nı canlı yayınlayacak. Dilerseniz bu kanaldan dilediğiniz oyunun yayınını takip edebilirsiniz.

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları Hakkında Her Şey
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları
OLİMPİYAT OYUNLARI’NDA YARIŞACAK TÜRK SPORCULARIMIZ

Atletizm: Alperen Acet, Ayşe Tekdal, Berke Akçam, Buse Savaşkan, Emel Dereli, Eda Tuğsuz, Kaan Kigen Özbilen, Kayhan Özer, Mazlum Demir, Meryem Bekmez, Necati Er, Özkan Baltacı, Salih Korkmaz, Tuğba Danışmaz, Yasmani Copello Escobar olmak üzere atletizm branşında 15 sporcumuzla yer alacağız. Yasmani Copello Escobar, Küba asıllı bir sporcu ve ilk defa Türk milli takımını temsil edecek.

Atıcılık: İsmail Keleş, Oğuzhan Tüzün, Rümeysa Pelin Kaya, Sena Can, Şevval İlayda Tarhan, Şimal Yılmaz, Yusuf Dikeç

Badminton: Neslihan Yiğit Arın

Boks: Busenaz Sürmeneli, Buse Naz Çakıroğlu, Esra Yıldız Kahraman, Gizem Özer, Hatice Akbaş, Kaan Aykutsun, Samet Gümüş, Tuğrulhan Erdemir olmak üzere 8 boksörümüzle Olimpiyat Oyunları’nda yarışacağız. Busenaz Sürmeneli daha önce 2021 Tokyo Olimpiyatları’nda da altın madalya kazanmıştı.

Erkek Cimnastik Milli Takımı: Adem Asil, Ahmet Önder, Emre Dodanlı, Ferhat Arıcan, İbrahim Çolak’tan oluşan erkek milli takımımız Artistik Cimnastik Dünya Şampiyonası’nda ilk 12 ülke arasına girerek tarihimizde ilk defa olimpiyatlara takım kotası kazanmıştı.

Eskrim: Enver Yıldırım, Nisanur Erbil.

Güreş: Ali Cengiz, Burhan Akbudak, Buse Tosun Çavuşoğlu, Evin Demirhan Yavuz, Hamza Bakır, Enes Başar, İbrahim Çiftçi, Nesrin Baş, Taha Akgül, Zeynep Yetgil, Yasemin Adar olmak üzere 11 sporcumuzla güreş dalında yarışacağız. Sporcularımızdan Taha Akgül, 2016 Rio Olimpiyatları’nda altın madalya, Yasemin Adar ise 2023 Dünya Güreş Şampiyonası’nda altın madalya kazanmıştı.

Halter: Muhammed Furkan Özbek

Judo: Fidan Ögel, Hilal Öztürk, İbrahim Tataroğlu, Kayra Özdemir, Mihael Zgank, Muhammed Demirel, Salih Yıldız, Tuğçe Beder, Vedat Albayrak.

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları Hakkında Her Şey
Paris Olimpiyatları meşalesi, Yunanistan Olimpia’da yakılırken

Kadın Voleybol Milli Takımı: A Milli Kadın Voleybol Takımı (Filenin Sultanları) üst üste 2. kez olimpiyat vizesi aldı ve Paris’te de formamızı gururla taşıyacaklar.

Kadınlar 4x200m Serbest Bayrak Takımı: Ela Naz Özdemir, Ecem Dönmez, Gizem Güvenç, Zehra Duru Bilgin.

Kürek: Elis Özbay

Masa Tenisi: Sibel Altınkaya

Modern Pentatlon: Buğra Ünal, İlke Özyüksel

Okçuluk: Elif Berra Gökkır , Mete Gazoz, Muhammed Abdullah Yıldırmış, Ulaş Berkim Tümer olmak üzere okçuluk branşında dört sporcumuzla yarışacağız. 2021 Tokyo Olimpiyatları’nda altın madalya kazanan Gazoz, bir kez daha iddialı isimler arasında.

Sırıkla Atlama: Ersu Şaşma

Tekvando: Emre Kutalmış Ateşli, Hakan Reçber, Hatice Kübra İlgün, Merve Dinçel, Nafia Kuş Aydın

Yelken: Alican Kaynar, Beste Kaynakçı, Deniz Çınar, Derin Atakan, Ecem Güzel, Lara Nalbantoğlu, Merve Vatan, Yiğit Yalçın Çitak

Yüzme: Berke Saka, Berkay Ömer Öğretir, Emir Batur Albayrak, Kuzey Tunçelli

Yol Bisikleti: Burak Abay

20 Km Yürüyüş: Salih Korkmaz

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları Hakkında Her Şey
Paris 2024 Olimpiyat Oyunları