Viski Kültürü: Yemekte Viski… Ama Nasıl?

Viskinin uyum sağladığı yiyeceklere göz attıktan sonra tüm alışkanlıklarınız değişebilir.

Hiç yemekle viski içtiniz mi? Çoğumuz viskinin tek başına içilmesi gerektiğini düşünürüz. Oysaki tabular yıkılmak içindir. Şarap gibi viski de birçok yiyecekle uyum sağlayabilir, ancak damıtma yöntemi ve ürünün kendine has zorlukları nedeniyle, daha uygun bir menü çıkartılması gerekir.

Yiyecek ve içkinin ideal eşleşmesi, iki temel kriterden birine dayanır: tamamlayıcı veya zıt tatlar. Her iki kriter de eşit derecede önemlidir. Herhangi bir yiyecek ile içkiyi eşleştirirken gözetilen ana unsur, “uyum” olmalıdır.

İşte farklı viski türleri ile uyum sağlayan yiyeceklerden bazıları:

Çikolata: Çikolata ve viski, iyi bir ikili oluşturur. Gerçekten de birbirleri ile uyumludur. Ancak mükemmel uyum için, viskinin sertlik derecesine göre çikolata seçimi yapılmalıdır. Örneğin, kaliteli bitter çikolata güçlü viskiler ile iyi giderken, sütlü çikolatalar daha çok çavdar viskisi ile uyum sağlar. Meyve aromalı çikolatalar ise hafif turba veya şeri fıçısı gibi viskiler ile tercih edilebilir. Doğru eşleşmeyi bulmanın yolu, deneme yapmaktan geçer.

Peynir: Söz konusu peynir olunca hemen herkesin aklına şarap gelir. Oysa en sevdiğiniz viskinizin kaliteli peynirlerle nasıl bir uyum yakalayacağına siz bile şaşırabilirsiniz. Önce tatmak istediğiniz viskiyi seçin, birkaç farklı çeşit peynir hazırlayın ve hangisinin en iyi sonucu verdiğini görün. Keskin ve tuzlu Cheddar, isli tada sahip viski veya buğday bazlı bir burbon ile uyum sağlarken, rokfor, çavdar viskisi gibi viskilerle harika bir tat yaratabilir. Brie veya keçi peyniri gibi yumuşak peynirler ise tatlı ve hafif kokulu viskilerle iyi gider.

Kuru Meyveler ve Yemişler: Viski ile kuru meyve ve yemişler, en sık tüketilen yiyecekler arasında yer alır. İster tek başına ister karıştırıp viski ile eşleştirebilirsiniz. Önemli olan viskinin yanına sunulan kuru meyve veya yemişin aromasını bilmektir. Örneğin, tatlı yemişler güçlü turba viskilerle, tatlı viskiler ise acı yemişlerle daha iyi gider. İsli viskiler için kavrulmuş fındık tercih edebilirsiniz. Ayrıca yaptığınız karışımın tatlı ve tuzlu dengsini iyi ayarlayın. Baskın aromalar viskinin tadına varmanıza engel olabilir.

Izgara Et: Viskinin mangal ya da ızgarada pişen kırmızı et ile uyumu mükemmeldir. Dikkat edilmesi gereken nokta, servis edilen etin yağ içeriğidir. Örneğin, yağsız bir biftek burbonla iyi uyum sağlarken, daha yoğun bir biftek daha güçlü bir viskiyle eşleşmelidir. Ayrıca köfte gibi yağ açısından zengin yemekler yine sert viskilerle çok yakışacaktır.

Deniz Ürünleri: Şaşırtıcı bir şekilde, balık ve kabuklu deniz ürünleri, belirli viskilerle çok uyumludur. Her şey, tuzluluğun keskin vuruşuna ve yiyeceklerdeki lezzetlerin temizliğine bağlıdır. Tütsülenmiş, fume somon veya sushi gibi yemekler hafif ve meyvemsi viskilerle, özellikle de çavdar viskisi ile keyifle tüketilebilir. Kabuklu deniz ürünleri ise İskoç viskisi ile harika gider.

Tatlılar: Geleneksel olarak elma bazlı tüm tatlılar viskilerin yanına çok yakışır. Özellikle tarçınlı ve karamel aromalı elmalı turta, Burbon viski ile mükemmel uyum sağlar. Cheesecake ve ‘crème brûlée’ gibi vanilya ve karamel notalarına sahip tatlılar, yaşlandırılmış bir viski veya olgunlaşmamış mısır bazlı viskilerle mükemmel bir şekilde tamamlanacaktır.