Viski Kültürü: Viski Nasıl İçilir?

Viski-kola mı, viski-soda mı?

Çoğunluğun cevabı, hiçbiri! Tabii dünyada pek çok viski çeşidi olduğu gibi, viskiyi tüketmenin de türlü yolu var. Bu konu zaman zaman tartışmalı olsa da, püristler her zaman viskinin buz ya da su eklenmeden tüketilmesi gerektiği fikrinden asla taviz vermez. Ancak tabii kişinin damak tadı, ruh hali ve bulunulan ortam da içim şeklinde önemli rol oynar. Gelin bu sorunun cevabını birlikte arayalım.

Sek

En yaygın olarak tavsiye edilen içim şeklidir. Hatta birçok viski tutkunu, viskinin sek içilmesi konusunda ısrarcıdır. Bu şekilde viskinin hem tadını hem de kokusunu daha iyi alırsınız. Sek içeceğiniz viskinin aynı zamanda oda sıcaklığında olmasına özen gösterin.

Su ile

Özellikle alkol oranı yüksek olan viskileri su ile seyreltmeyi deneyebilirsiniz. İçimini daha yumuşak bir hale getirecektir. Bunun en sağlıklı yolu, viskiye pipet ile su eklemektir. Önce birkaç damla su ekleyin, tadına bakın ve sonra istediğiniz lezzete ulaşan kadar tekrar su ekleyin.

Buz ile

Sıcak günlerde iyi bir seçenek gibi gözükse de uzmanlar genelde viski içerken buz kullanılmasını pek önermez. Buz, viskinin aromasının ortaya çıkmasını engeller ve damağı uyuşturarak tat alımını yavaşlatır. Ama illa buzlu içmek istiyorum derseniz tavsiyemiz büyük buz kalıpları kullanmanız. Bu sayede buz yavaş çözünecek ve viskiyi daha az seyreltecektir. Alternatif olarak, viskinizi buzdolabında soğutabilirsiniz.

Soda ile

Viskiyi soda ile birlikte tüketmeyi sevenlerin sayısı hiç de az değil. Kulağa tuhaf gelse de soda viskiyi tatlandırıyor ve ertesi günkü etkilerini de azaltıyor. Özellikle Japonlar viskiye soda katmayı sıklıkla tercih ediyor.  Buna da “highball” adını veriyorlar. Çoğunlukla uzun bardaklarda ve bol buzla birlikte tüketiliyor.

Kola ile

Japonlar viskiye soda eklemeyi tercih ederken Amerikalılar, özellikle de viskiyle yeni tanışan gençler soda yerine kola kullanıyorlar. Bu şekilde içmeyi sevenler her tür viskiyi kullanma rahatlığını da yaşıyorlar. Viski sadece kola ile değil, başka meşrubatlarla da güzel bir birliktelik oluşturabiliyor. Püristler buna şiddetle karşı çıksalar da, nihayetinde viski bir keyif içkisi ve herkes dilediği gibi tüketmekte özgür.

Eğer viskiyi bir de kokteyl olarak denemek isterseniz, sizin için popüler iki tarifi paylaşıyoruz.

Manhattan

  • 5 cl Rye (Çavdar) viski
  • 2 cl Tatlı vermut
  • 1-2 damla Angostura bitters
  • Süslemek için kiraz

Bütün malzemeleri buzla karıştırın. Soğutulmuş bir kupa bardağına süzün ve kirazla süsleyin.

Whisky Sour

  • 5 cl Bourbon (Burbon) viski
  • 3 cl taze limon suyu
  • 1,5 cl şeker şurubu
  • 1 yumurta akı
  • Süslemek için kiraz

Buz hariç tüm malzemeler shaker’da iyice karıştırın. Buz ekleyip tekrar çalkalayın. Soğutulmuş bir bardağa iki kez süzün. Kiraz ile süsleyin.