Montblanc’ın efsanevi dağcı ve maceraperest Reinhold Messner’in Gobi Çölü macerasına adadığı saati eşsiz bir kasa arkası işlemesine sahip.
Montblanc’ın Watches and Wonders 2021 kapsamında tanıttığı saatlerden 1858 Geosphere Limited Edition 1858 şimdiye dek gördüğümüz en iyi kasa arkası işlemelerinden birine sahip. Kasa arkasındaki Moğol tarzı işlemeye bakılarak bir sürü hikâye anlatılabilir, bu sebeple markanın çiçeği burnunda genel müdürü Laurent Lecamp Saatolog Özel röportajında “Bu saate bir kitap desek yeridir. Bir kitabın ilk sayfası, maceranın başlangıcı,” derken haklıydı.
Dünyanın en efsanevi dağcısı, maceraperesti Reinhold Messner’e adanan (Messner, markanın elçilerinden biri) model, müthiş bir bütünlük içinde: Adını Avrupa’nın en yüksek dağından alan bir marka, dağcılığın yaşayan en zirve ismiyle işbirliği yapıyor ve “dağlardaki, doğadaki keşiflere” adadığı Geosphere serisinde onun için saatler yapıyor. Keşiflerle ilgilensek hiç kaçırmayacağımız bir saat olurdu bu.
Reinhold Messner’i efsanevi kılan, çıkılamaz denen Everest’e oksijen tüpsüz ilk kez çıkması, onun koyduğu standartla bir gelenek haline gelen “8.000’lik” 14 dağın tamamına ilk çıkan kişi olması ve bu saate konu olacak şekilde Gobi Çölü’nü tek başına 2.000 km yürüyerek geçmesi. Gobi Çölü dünyanın en büyük çölü değil, ancak Çin ile Moğolistan arasında kalan bu yer, dünyanın en kuzeydeki, dolayısıyla en az nüfusun yaşadığı çölü; bu sebeple geçilmesine imkânsız gözüyle bakılıyor. Yeni Geosphere modeli de Messner’in 2004’te çıktığı bu yolculuğa adanıyor; kadranın renginden arka kısımdaki bozkır ve rüzgâr gülü lazer işlemesine dek Gobi Çölü’ne atıfta bulunuyor.
Geosphere, Montblanc’ın tasarımıyla uzaktan bile ayırt edilebilecek ikonik modellerinden biri. 40’ların askeri saatlerinden ilham aldığı için bu seri tamamen retro tasarıma sahip saatlerinden oluşuyor ve her Geosphere saatinde (yani jeosfer) kadranda dönen kubbeli iki yarımküre yer alıyor. Daha önce mavi ve yeşil renklerde gördüğümüz kadran bu kez şiirsel çöl manzarasının rengini taşıyor: Mikro kumlanmış 42 mm’lik bronz kasaya kahverengi seramik kaplama bezel eşlik ediyor; ölçek için de ana noktalar kazınıp Super-LumiNova ile kaplanmış; çöl etkisini artırmak için kadrana da bej katman üzerine son bir kat olarak füme kahverengi lake uygulanmış. Böylece geçişlerle bir çöl etkisi sağlanmış. İbreler, Arap rakamları ve yarımküreler ise pembe altın renkli ve ışıltılı. Montblanc logosu ise vintage tarzda yazılmış.
Saatin arka kısmında ise Gobi Çölü’nde yer alan kayalıklar, Bayanzag olarak da bilinen Flaming Cliffs (Alevli Kayalıklar, renginden ötürü) manzarası 3 boyutlu biçimde bulunuyor. Montblanc bu kısım için Laurent Lecamp’in röportajımızda da söylediği gibi, bir saat markasının ilk kez kullandığı bir teknik olan lazerle işleme tekniği kullanılmış. Titanyum kasanın arkasında lazerin dereceye göre oksitlenme etkisi ile işleme yapılmış; bu da görüntünün renge göre çok daha uzun seneler kullanılmasını sağlayacak. Rüzgâr gülündeki desenler ise Moğol tarzında. Bu görüntüye kasa çerçevesinde Messner’in çıktığı ihtişamlı ve aynı zamanda tehlikeli dağların isimleri eşlik ediyor. 1858 Geosphere Limited Edition 1858, adından da anlaşılacağı gibi 1.858 adet üretilmiş.
Saatte Minerva üretimi (1858 ismini de Minerva’nın kuruluş yılından alıyor bildiğiniz gibi) MB29.25 mekanizma yer alıyor. Saatte 28.800 titreşime sahip mekanizma 42 saat güç rezervine sahip. Kadranda iki yarımküre dışında pembe altın kaplama ve kahverengi, gündüz-gece göstergesi olan 24 saatlik bir ölçek de bulunuyor.
Ne zaman bir maceraya atılmaktan korkacak olsanız Messner’in Gobi Çölü macerasını hatırlamak için saatin arkasını çevirmeniz yeterli.