Viski Kültürü: Tadım Nasıl Yapılır?

Tutkunları tarafından hayatın tadı tuzu olarak tanımlanan viskiyi daha yakından tanımak için kusursuz düzenlenmiş bir viski tadımına katılmak ilk adım olmalıdır. Viskiyi tatmak bir sanattır; çünkü olay, içkiyi yudumlamaktan çok daha öte anlamlar taşır. Tadım sırasında masaya şarap kadar sayısız çeşit ve tat gelmeyebilir; ancak kadehlerin derinliklerinde keşfedecekleriniz sizi bile şaşırtacaktır.

Hangi Viski

Viskinin engin bir dünyası vardır. Öncelikle hangi viskiyi tatmak istediğinize karar verin. İlk deneyiminizde farklı kategorilerden viskiler tatmak çok da iyi bir başlangıç olmayacaktır. İskoç, İrlanda, Bourbon ya da single ve malt viski gibi konseptlerden birini seçerek bu gizemli dünyanın kapısından içeri girin.

Bardak Seçimi

Viski nasıl bir bardakta içilmeli konusu her zaman tartışma yaratmıştır. Aslında bu tamamen kişinin keyfine bağlı bir durumdur. Dileyen kısa, tabana doğru kalınlaşan ve geniş ağızlı viski bardaklarında, dileyen şarap kadehini andıran altı geniş, üste doğru daralan bardaklarda içebilir. Ancak şunu unutmayın ki, özellikle tadım sırasında bardak seçimi viskiyle doğru şekilde tanışmanızda önemli rol oynar. O yüzden viski tadımında yukarı doğru daralan, lale şeklindeki ve ayaklı bardakları tercih edin. Bu bardaklar viskinin aromasını hapsederek kokunun kaybolmasını önler. Ayrıca tadımda kaç viski deneyecekseniz o kadar sayıda bardak bulunmasına özen gösterin.

Ortam

Bir viski tadımı en iyi nerede gerçekleştirilmelidir? Size detay gibi görünse de, viskinin tadıldığı ortam, doğru duyulara dayalı bir keşif için önemlidir. Bir bar ortamında yapılan tadım ile havuz başında yapılan tadım farklı sonuçlara yol açacaktır. Tüm bu etkenleri bertaraf etmek ve doğru aromaları yakalamak için, en iyisi viskiyi çok iyi havalandırılmış bir ortamda ya da mümkünse temiz ve açık havada yapmak iyi bir karar olacaktır.  

Viskinin Rengi

Tadım yapacağınız viskinin rengine dikkat edin. Size çok şey anlatacaktır. Viski dolu bardağınızı ışığa ya da beyaz bir kâğıdın üzerine doğru tutarak açık sarıdan koyu kahverengiye uzanan renk skalasını inceleyin. Genellikle viskinin rengi ne kadar koyu ise aroması da o kadar kuvvetli olur. Daha hafif bir viski arayışı içerisindeyseniz, açık renkli çeşitlere şans verin.

Koklayın

Viskiyi koklayarak onunla tanışmaya başlayabilirsiniz. Ancak dikkat! Viski, alkol oranı yüksek bir içki oluğundan, hafifçe koklamanız fazlasıyla yeterli olacaktır. Bardağı burnunuza doğru oldukça yukarı tutarak aromaların konsantrasyonunu sağlayın. Derin nefes almadan, hatta bir koklayıp bir uzaklaşarak içkinin size çağrıştırdıklarını anlamaya çalışın. Aldığınız koku çiçeksi mi odunsu mu, baharatlı mı meyveli mi? Tüm bunları kenara not ederek daha sonraki viski seçimlerinize yön vermesini sağlayın.

Yudumlayın

Gerçek anlamda “yudumlayın”. Viskiyi tadarken, küçük yudumlarla ilerlemek büyük önem taşır. Küçük bir yudum aldığınız viskiyi damağınızın her yerine ulaşacak şekilde ağzınızda dolaştırın. Yudumlamak, yüksek alkol oranına maruz kalmadan viskinin gerçek aromasını almanıza yardımcı olacaktır.

Yutun

Viskiyi kokladınız, yudumladınız ve ağzınızda dolaştırarak içerdiği farklı tatları keşfetmeye başladınız. Son adım olarak, viskiyi yutun ve ağzınızda bıraktığı tadı anlamlandırmaya çalışın. Aldığınız tadı kısa-orta-uzun-çok uzun olarak tanımlayarak sizde bıraktığı etkiye zihninizde yer açın.

Su Damlatmak

Bazen viskiye birkaç damla su katarak aromalarının ne şekil alacağını görmek de viski tadımlarının önemli bir aşaması olarak programda yer alır. Hatta kimi meraklılar, buz kattıkları bir bardak viskiyi saatler boyunca yudum yudum tadarak, seyrelen içkinin aldığı değişik formları keşfetmekten hoşlanır. Fazla ağır bir tat arayışı içerisinde değilseniz, su ve buz katılmış viski bardaklarında aradığınız aromalara daha kolay ulaşabilirsiniz.