Viski Kültürü: Viski Satın Almanın Püf Noktaları

Sevdiğiniz aromaları belirleyin ve iyi bir koleksiyoner olma yolunda doğru yatırımları yapın.

Viski satın almak, sanıldığı kadar kolay bir iş değildir. Hele de bu konuda bilgili ve deneyimli değilseniz… Genellikle market ya da mağazaların içki reyonundaki görevlilerin pek de bir dayanağı olmayan tavsiyelerini dinlemek zorunda kalırsınız. Evinizde sevdiğiniz tatlardan küçük bir koleksiyon oluşturmak isterseniz, sizin için derlediğimiz ipuçlarına göz atın.

İçki raflarında sıralanan viski şişelerinin şıklığı ve çeşitliliği aklınızı karıştırabilir ve seçim yapmanızı zorlaştırabilir. Viski satın almadan önce biraz dersinize çalışın. Viski konusunda değerlendirmelerine güvendiğiniz arkadaşlarınızdan tavsiyeler alın. Bilgi edinmek, bize göre en önemli aşamadır. Örneğin bir Scotch ile Bourbon arasındaki farkı biliyor musunuz? Malt viski ile Harman viskiyi ayırt edebiliyor musunuz? Temel bilgileri edinmeden, doğru bir koleksiyon oluşturmanız ve iyi bir tüketici olmanız neredeyse imkansızdır.

Viskinin damak tadınıza uygun olup olmadığını anlamanın en kolay yolu, tadım yapmaktır. Bir bara gidin ve birkaç farklı çeşit viski deneyin. Daha önce denediğiniz ve beğendiğiniz bir viski varsa, hangi bölgede üretildiğini öğrenin. Aynı bölgede üretilmiş başka viskileri ve markaları da beğenmeniz muhtemeldir. Seçimlerinizi bu bölgeye yoğunlaştırabilirsiniz.

Şişe etiketleri size viskinin tadı ve kokusu ile ilgili ipuçları verebilir. Üretim bölgesi viskinin genel karakteristik özelliklerini belirler. Hatta üretildiği bölgede bulunan suyun kalitesi bile çok önemlidir. Scotch viskiler Islay, Speyside, Highlands, Lowlands ve Campletown gibi bölgelerde üretilir. Her bölgenin belirli tat ve nota hakimiyeti vardır. Bu konuda bilgi edinip damak tadınıza göre hangi üretim bölgesine yoğunlaşacağınıza karar verebilirsiniz.

Viski Nasıl Muhafaza Edilmeli?

Damak tadınıza uygun viskileri tespit ederek satın aldınız ve evinizde onlar için küçük bir köşe hazırladınız. Peki, nasıl saklayacaksınız? Çoğumuz zamanla yarısı içilmiş şişe koleksiyonuna sahip oluruz. Önemli olan, açılmış viski şişelerini, tadını ve aromasını kaybetmeden muhafaza edebilmektir.
Viski, güneş ışığı ve hava sıcaklığı değişimlerinden etkilenir. Direkt güneş ışığı, şişe mantarına zarar verirken, ısı değişimleri açılmış viskinin bütünlüğünü bozabilir. Viskiyi saklamak için en ideal ortam, karanlık ve oda sıcaklığındaki bir dolap içidir.

Viski şişenizi asla şarap gibi yatık saklamayın. Mantarın istenmeyen koku ve tadının viskiye geçmemesi için, mantarın viski ile temas etmemesi çok önemlidir. Bu nedenle şişeler her zaman dik tutulmalıdır. Mantarın tamamen kurumasını önlemek için ise her dört ila altı ayda bir viski şişenizi ters çevirin ve mantarın yaklaşık on saniye ıslanmasına izin verin.

Ancak açılmış şişelerin hızla oksitlenebileceğini unutmayın. Şişenin içindeki viski miktarı düştükçe, oksitlenme oranı da artar. Bu sebeple alınabilecek en iyi yöntem, mantarın etrafını streç film ile kaplamak olabilir. Yine küçük şişeler satın alıp kalan viskiyi boşluk kalmayacak şekilde bu şişelere aktarabilirsiniz.