fbpx

Saatolog.com.tr

Saatolog.com.tr Logo

En İyi Yunan Mutfağı Nerede Yenir?

3 Ağustos 2023
En İyi Yunan Mutfağı Nerede Yenir?

Taze ve kaliteli ürünler, İyonya ve Ege’nin leziz balıkları, kusursuz bir zeytinyağı ile Yunan mutfağı, dünyanın en sevilen mutfaklarından biri olmayı sonuna kadar hak ediyor.

Yapılan araştırmalara göre dünyanın en çok sipariş verilen yedinci mutfağı Yunanistan’a ait. Kuşkusuz Gyros gibi hızlı tüketilebilen yemeklerin katkısı büyük. Zira uygun fiyata doyurucu olmasının yanı sıra milli bir yiyecek olarak tanınıyor ve dünyanın dört bir yanında bulunabiliyor. Yunan mutfağı elbette Gyros’tan ibaret değil. Tarih boyunca birçok medeniyetin etkisi altında kalarak kendine özgü gelenekler geliştiren Yunan mutfağı, zeytinin ve zeytinyağının, deniz ürünlerinin, peynirin ve şarabın önemli rol oynadığı, doğal ve taze malzemelerin başrolde olduğu bir gastronomi cenneti.

Moussaka, Baklava, Spanakopita (ıspanaklı börek) gibi ortak lezzetlerle harmanlanmış mutfağının belli başlı sırları da var. Kullanılan ürünlerin tazeliği ve kalitesi, baharatların kullanımı, zeytinyağı ve en önemlisi sadece ürünlerin yalın halinin parlatıldığı, iyi malzeme-doğru pişirme üzerine kurulu sade reçeteler. Ege ve İyonya’nın masmavi sularından çıkan deniz ürünlerinin, doğal otlarla beslenen keçilerinin de katkısı yadsınamaz. Ancak her şeyin ötesinde bir şey var ki, bu mutfağa ayrı bir anlam katıyor. Her bir tabağın mutlaka muhabbet ve aile samimiyetinin yaşandığı sofralarda servis ediliyor olması da kuşkusuz aşina olduğumuz duygulardan biri.  

Carne, Rodos

Et, ateş ve şarap üçlemesi üzerine kurduğu mutfağıyla Carne, aslında felsefelerinin kısa bir özetini daha girişte yapıyor. Gücünü iyi bir ateşten alırken et pişirmedeki ustalığında da hiç mütevazı davranmıyor. Haksız da sayılmazlar. Menülerindeki 33 et yemeği de birbirinden leziz Yunan lezzetinden oluşuyor. Dana, kuzu, domuz ya da tavuk, hepsini et yemeği olarak sayıyorlar. Eğer vejetaryen ya da vegansanız baştan söyleyelim, işiniz zor. Her ne kadar menü klasik Yunan mezeleri, kadayıflı börekleri, pilavlarıyla bir hayli zengin olsa da emin olun mekândaki her masadan et kokuları yükselecek.

Mousakka’dan Kleftiko’ya birçok geleneksel tarifin yanı sıra uzun ve detaylı bir et menüleri var. Yunan döneri Gyros, şiş kebabı Souvlaki, 12 aylık dinlendirilmiş anguslar derken liste uzayıp gidiyor. Dilerseniz adanın güzel ıstakozları da seçenekler arasında. Tatlı seçenekleri sınırlı ve geleneksel sayılmaz. Ama Carne’nin son yıllarda dünyanın en iyi Yunan mutfağını sunduğu kesin.

Nea Diagonios, Selanik

Nea Diagonios, 1976’dan beri Selanik şehir merkezinde hizmet veren Diagonios’un ikinci kuşak tarafından açılmış yeni şubesi. Daha cüretkâr, daha dinamik bir tarzda hazırlanmış mekânın mutfağı ise gelenekselle modernin hoş bir kombinasyonunu sunuyor.

1984 doğumlu Ioannis Chantakis şefliğindeki mutfağı gerçek bir yemek tutkununun imzasını taşıyor. Chantakis, her ne kadar tıp bilişimi okumuş olsa da kanındaki mutfak mikrobu zaferi kazanmış ve kendisini ocağın başına geçirmiş. Nea Diagonios’u ilk kez 2007’de Atina’da açtığında sadece üç ay içerisinde en hızlı Gourmet ödülünü almayı başarmıştı. 2009’da açtığı Kalamaria ise hem birçok otorite tarafından ödüllendirilirken Chantakis de bu esnada Paris World Chef Academy’den Executive Chef unvanını almıştı. Londra WSET’ten aldığı sommelier unvanını da boşlamayarak kendi şarap ve birasını üreten şefin azmi ve yaratıcılığı takdire şayan. Menünün öne çıkan yıldızları ise Selanik mutfağının klasiklerinden Soutzoukakia ve Gyros.

Aleria, Atina

Yunan mutfağının en iyi temsilcilerinden biri olan Aleria, 1800’lerin ortalarından kalma neo-klasik bir yapının içerisinde yarattığı atmosferiyle de rüya gibi bir mekân. Verandası, çağdaş dekorasyonunun yanı sıra rengarenk çiçeklerle de yılın dört mevsimi sıcak Akdeniz ruhunu yansıtıyor. Geleneksel tarifleri yorumlayan mutfağından iki ayrı menü çıkıyor. Biri Toprak ve Deniz, diğeri ise vejetaryen temelli Bahçe ve Doğa menüleri. 

Adından anlaşılacağı üzere şef Gikas Xenakis, Yunan topraklarının ve cömert denizlerinin zenginliğini kullanırken çocukluğundan unutamadığı lezzetleri ve dünya çapında yaptığı seyahatlerden ilham alarak modern bir Yunan mutfağı yapılandırıyor. Giouvarlaki adı verilen geleneksel Yunan sulu köftesini tartar şeklinde sunuyor, vejetaryenler için Gemista adlı domates dolmasını hazırlıyor. Yunanistan’ın kırsalında büyüyen şefinin, hafta sonları balık tutulan çocukluk anılarına eşlik etmek ve anne yemeğini tatmak için mutlaka deneyin.

Eleas Gi, Atina

Atina’ya tepeden bakan Politia’nın tepesinde enfes bir manzara sunan Eleas Gi, önce sizi muhteşem şaraplarla dolu labirent gibi koridorlarla dolu bir mahzenden geçiriyor, sonra da Yunan mimarisiyle hazırlanmış mükemmel bir atmosfere çıkarıyor. Yerel üreticilerden özenle seçilmiş mahzeni insanın başını döndürüyor. Ama cazibesine kapılmadan önce menüde denenmesi gereken bolca seçenek olduğunu hatırlatalım. Eleas Gi, Yunanca’da “Zeytin diyarı” anlamına geliyor. Mekânın sadece adı değil, felsefelerinin arkasında da bu doğa mucizesi var. Buradaki her şey zeytinyağıyla hazırlanıyor ve geleneksel Yunan mutfağının üzerine odaklı. A la carte seçim yapabilir ya da 14 ve 24 seçenekli iki tadım menüsünden birini alabilirsiniz. 2023 menüsüne göre 68 euro’ya alabileceğiniz 24 seçenekli tadım menüsünde yok yok. Patlıcan salatasından sarmaya, tandırdan baklavaya her şey var. Tabii Yunan yorumuyla.

Türkiye’de En İyi Yunan Mutfağı Nerede Yenir?
Oi Filoi – Bodrum
Yunan Restoranı
Türkiye’de Yunan mutfağı denince rotamız Bodrum’a uzanıyor.

2022 yılında Koyunbaba Gümüşlük’te dev bir meşe ağacının gölgesinde açılan çok amaçlı etkinlik alanı Habitat Bodrum’un bu yaz başında açtığı pop-up restoranı Oi Filoi, karşı yakanın mutfağını Türkiye’ye taşıyan en iyi mekânlardan biri. Yunanca “Dostlar” anlamına gelen Oi Filoi, hem Volkan Akdamar tarafından hazırlanan menüsü, hem de Burcu Aykıran’ın şarap, rakı ve uzo seçkisiyle damak tadına düşkün olanları tavlarken işletmecilerinin her bir konukla özel olarak ilgilenmesi ve hoş sohbetleriyle de Yunan meyhanelerinin sıcacık ambiyansını hatırlatıyor. Menü, deniz ürünü sevenler için bir harika. Horiatiki salatası, ara sıcakların şahı Saganaki, bir klasik olarak Souvlaki haricinde Sübyeli Horta Böreği, Kalamar Dolması ve Garida Filia menünün yıldızları arasında. Haftanın beş günü açık olan mekân için önceden rezervasyon yaptırmak şart.

En İyi Yunan Mutfağı Nerede Yenir?