
“Dünyanın en pahalı otomobili” klasmanında yeni bir rekor kırılmadı ancak 2025 otomobil açık artırmaları bir kez daha nefeslerin tutulduğu anlara sahne oldu.
Hatırlarsınız, “Dünyanın en pahalı otomobili” unvanı; 2022 yılındaki açık artırma sonucunda Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupe’nin olmuştu. 135 milyon Euro’ya el değiştiren efsanenin rekorunu kimin kıracağı ise merak konusuydu. 2025 otomobil açık artırmalarında bunu öğrenebiliriz diye düşünmüştük ancak öyle olmadı.

RM Sotheby’s, 2025 yılının açık artırma takvimini açıkladığında Stuttgart, Paris ve Miami’de gerçekleştirilen açık artırma takviminde, dünyanın en pahalı otomobili unvanını elde etmesi muhtemel potansiyeller vardı. Indianapolis Motor Speedway Müzesi’ne (IMS) sürdürülebilir finansal katkı hedefleyen açık artırma takviminde, aralarında açılış fiyatı 50 milyon Euro olarak belirlenen 1954 Mercedes-Benz W 196 R Stromlinienwagen de dahil olmak üzere çok sayıda otomobil bulunuyordu. Bu süreçte sonuçlanan açık artırmalarda “Dünyanın En Pahalı Otomobili” rekoru kırılamamış olsa da “Dünyanın En Pahalı İkinci Otomobili”, “Dünyanın En Pahalı Altıncı Otomobili”, “Dünyanın En Pahalı Dördüncü Ferrari’si” ve “Dünyanın En Pahalı Ferrari 250 LM’si” unvanları el değiştirdi.
2025 Otomobil Açık Artırmaları İçin Nefesler Tutuldu: Yeni Rekor Mu Geliyor?
Michael Schumacher’in Otomobilleri
Ferrari’nin Efsanevi Yıldönümü Modelleri
1954 Mercedes-Benz W 196 R Stromlinienwagen
50 Milyon Euro’dan Açıldı, 51 Milyon Euro’ya Satıldı

Tüm zamanların en iyi iki pilotu Juan Manuel Fangio ve Stirling Moss’un yarıştığı 1954 Mercedes-Benz W 196 R Stromlinienwagen, 1 Şubat 2025 tarihinde, Stuttgart’ta düzenlenen açık artırma sonucunda 51.155.000 Euro’luk bedeliyle, “Dünyanın En Pahalı İkinci Otomobili” oldu. Mercedes-Benz Heritage kapsamındaki 00009/54 şasi numaralı otomobil, özel bir koleksiyonda yer alan ilk aerodinamik gövdeli W 196 R unvanına sahip.

Mercedes-Benz W 196 R Grand Prix racing car with chassis number 9. RM Sotheby’s auction of the vehicle from the Indianapolis Motor Speedway Museum on 1 February 2025 at the Mercedes-Benz Museum. Transfer of the Silver Arrow into the museum. Photo: Maximilian Balazs (Photo signature of the Mercedes-Benz Classic Archives: D849897)
51 milyon 155 bin Euro’ya el değiştiren Mercedes-Benz, fabrika tarafından üretilen dört otomobilden ilki. 1955 Formula 1 şampiyonasında yarışan, 1955 Buenos Aires GP’sinde zafere ulaşan, 1955 İtalya GP’sinin en hızlı turunu gerçekleştiren bu efsane, 1965 yılında Indianapolis Motor Speedway Müzesi’ne (IMS) bağışlandı ve 59 yıldır müzenin güvenli ellerinde korundu.

Döneminin Formula 1 araçlarında tekerlekler açıkta yer alırken bu efsanenin farkı, aerodinamik gövdeye sahip olmasıydı. Tekerlekleri kapsayacak şekilde yeniden tasarlanan 1954 Mercedes-Benz W 196 R, “Stromlinienwagen” takısını aldı. 300 km/s’lik maksimum hızlara ulaşabilmesini sağlayan gövde yapısıyla dünyanın en hızlı Formula 1 aracı oldu.

1964 Ferrari 250 LM
Ford GT40’a Karşı 1965 Le Mans 24 Saat’i Kazanan Efsane!

Şubat 2025’te, Paris Retromobile kapsamındaki açık artırmada bir efsane daha el değiştirdi. 1964 Ferrari 250 LM by Scaglietti, 25 milyon Euro’luk açılış fiyatını, 34 Milyon 880 bin Euro olarak noktaladı.

Bu sonuca göre; bir açık arttırma sonucunda, “Dünyanın En Pahalı Altıncı Otomobili”, “Dünyanın En Pahalı Dördüncü Ferrari’si” ve “Dünyanın En Pahalı Ferrari 250 LM’si” unvanları bu otomobilin oldu.

Bu Ferrari’nin önemi; 1965 24 Saatlik Le Mans yarışını kazanmış olması. 1960-1965 yılları arasında altı defa bu zafere ulaşmış olan Ferrari, sadece bir kez özel bir takım-fabrika takımı olmayan-kullanımında zaferi elde etti. Luigi Chinetti’nin sahibi olduğu Kuzey Amerika Yarış Takımı’nın (NART) elde ettiği bu muhteşem zaferden sonra Ferrari, 2023 yılına kadar bir daha hiçbir Le Mans’ı kazanamadı.
