Saatolog.com.tr

Saatolog.com.tr Logo

Bir Rekortmen: Patek Philippe Ref. 1518

9 Ekim 2023
Bir Rekortmen: Patek Philippe Ref. 1518

2016’da Cenevre’de düzenlenen Phillips müzayedesinde 11.002.000 İsviçre frangına satılan Patek Philippe Ref. 1518, o güne dek satılan en pahalı kol saati olmuş ve bir rekora imza atmıştı.

Ender bir saatin peşine düşmek için doğru adres neresidir? 2017’de Amerikalı aktör Paul Newman’in yaklaşık 18 milyon dolara satılan Paul Newman Daytona’sını hatırlayanlar için akla ilk gelen cevaplardan biri, Phillips Müzayede Evi olacaktır. Bir açık artırmada satılan en pahalı saatlerden biri olarak rekor kıran Paul Newman Daytona, son yıllarda Bacs and Russo işbirliğinde olan Phillips Saat Bölümü’nün açık artırmaya çıkardığı ender saatlerden biriydi. Phillips’in satışa çıkardığı nadir saat listesi oldukça uzun, bu güzel Rolex Daytona da şimdilik bir kenarda dursun; biz size şu an sayfalarını çevirdiğiniz Saatolog 2022-23 sayısının kapağında gördüğünüz Patek Philippe Ref. 1518’in hikâyesini anlatacağız: İkinci Dünya Savaşı yıllarında üretilmiş, ender bulunan ve 2016’da düzenlenen Phillips açık artırmasında rekora imza atan bir Patek Philippe saati.

Patek Philippe Ref. 1518

1941’den 1950’li yılların başına dek üretilen Ref. 1518 serisi, saat meraklılarının ve koleksiyonerlerin en gözde saatlerinden biri. Bizim bahsettiğimiz Ref. 1518, paslanmaz çelik kasada üretilmiş bir Patek Philippe saati. Gelin şöyle düşünelim; markanın yalnız platin ya da altın kasada saatler ürettiği bir dönemde, İkinci Dünya Savaşı yılları sırasında tasarlanmış çelik kasalı bir saat… Saatin bu kadar arzulanmasının sebeplerinden biri de bu esasında. Bugün dünyada yalnızca dört adet Patek Philippe Ref. 1518 saati bulunuyor, bu denli nadir olan bu saat aynı zamanda markanın daimi takvimli ilk kronografı. Üretildiği zamanın en son teknolojisini ve tasarım güzelliğini taşıyan Ref. 1518, serisinde toplam 281 adet saat üretilmiş ve bu saatlerin çoğu sarı altın, yaklaşık yüzde 20’si ise pembe altın kasalı. Yaklaşık on beş sene boyunca üretilen Ref. 1518 saatlerinin paslanmaz çelik kasaya sahip dört modeli olduğu biliniyor (Patek Philippe, 1970’lere kadar düzenli ve seri bir şekilde paslanmaz çelikten saat üretimi yapmadı). 2016’da Cenevre’deki Phillips açık artırmasında satılan Patek Philippe Ref. 1518 ise bu dört saatten o güne kadar bir açık artırmaya çıkmayan tek modeldi. Saat, 11.002.000 İsviçre frangına satılarak bir dünya rekoruna imza attı ve o güne kadar satılan en pahalı kol saati olarak tarihe geçti.

Oldukça iyi korunmuş, Gay Frères çelik bileziği ve diğer detaylarında aşınma olmadan günümüze kadar gelen saatin kasa arkasına “508473” kodu işlenmiş. Seri numarasının altında ise “1” rakamı yer alıyor; bu, saatin paslanmaz çelikten üretilen ilk Ref. 1518 modeli olduğunu gösteriyor.

Bir Rekortmen: Patek Philippe Ref. 1518
Patek Philippe Ref. 1518

Patek Philippe Ref. 1518 modeline bakarken (elbette ki fotoğraflarına) bir kere daha bu sayıda peşine düştüğümüz, irdelediğimiz meseleyi düşünüyorum: Nedir nadir olan? El işçiliğiyle çalışılmış bir kadranı olan, o vakitler alışık olanın dışına çıkıp kasasında ve bileziğinde paslanmaz çelik kullanan, dönemin tekniğini ve estetiği bir arada harmanlayan, İkinci Dünya Savaşı’nın pek çok şeyi seri üretime dönüştürüp kimliksizleştirdiği yıllardan çıkıp gelmiş bir Patek Philippe saati kesinlikle “nadir” değerlerden biri. Tam da bu sebepten “Nadirliğe Övgü” dedik bu sene, zamanın müthiş bir hızla akıp gittiği şu yıllarda kendine has olana durup bakmak için. Tıpkı Patek Philippe Ref. 1518’e baktığımız gibi.

Bu yazı, Saatolog 2022-2023 sayısında yayımlanmıştır. Yazıdaki fotoğrafların yayın hakları Saatolog ve saatolog.com.tr mecralarına ait olup yazılı ön izin olmaksızın hangi ortamda olursa olsun kullanılması yasaktır.