Hidrojen sayesinde! Havacılıkta hidrojen kullanımının önünde ciddi sorunlar var ancak Kaliforniya merkezli start-up ZeroAvia çıkış yolunu keşfetmiş gibi görünüyor. 29 Eylül 2020’de ilk uçuşunu gerçekleştiren Piper M sınıfı hidrojen yakıtlı elektrikli uçak ZeroAvia, bu uçuştan birkaç ay sonra, Aralık 2020’de sermayesini yatırımlarla katladı. Bu uçak, hidrojen yakıtla çalışan ilk ticari uçak olarak tarihe geçti.

Başarılı uçuşun ardından ZeroAvia’ya güven oyu olarak nitelendirilen ciddi mali destek geldi. ZeroAvia, Bill Gates’in kurduğu, sürdürülebilir enerjiyi destekleyen Breakthrough Energy’nin çabalarıyla 21,4 milyon dolar topladığını söyledi. Amazon, ZeroAvia’ya şirket bünyesinde oluşturduğu İklim Güvencesi Fonu‘ndan 2 milyar dolar aktarırken Shell de yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapan alt birimi Shell Ventures ile destek sağladı. Yatırımcılar arasında Hong Kong merkezli girişim sermayesi şirketi Horizons Ventures da yer alıyor. ZeoAvia ayrıca İngiliz hükümetinden, 19 kişi kapasiteli yolcu uçağı HyFlyer’ı 2023’e kadar üretmek için 16,3 milyon dolar hibe aldı.

İlk uçuşun ardından açıklama yapan ZeroAvia CEO’su Val Miftakhov, “Bugün burada başardığımızın bizim için ne anlama geldiğini ifade etmek çok zor. Daha önce deneysel kategoride bulunan hidrojen yakıt pilli uçakların yaptıklarını bugün ticari bir uçakla gerçekleştirdik. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki çok yakında sıfır emisyonlu uçaklarla seyahat edebilir hale geleceğiz,” dedi. Uçuş masrafının biyoyakıtlı uçaklara göre yarı yarıya düşük olduğunu belirten Val Miftakhov ve ekibinin hedefi, üç sene içinde 100 kişilik uçaklarla uzun mesafe seyri yapabilmek.







