Dünyanın En İyi Dondurmacıları: Sizinki Neli Olsun?

Sıcaklarla kavrulurken dünyanın en iyi dondurmacıları ve sıradışı çeşitleriyle serinleyin.
Dünyanın En İyi Dondurmacıları
Morgenstern’s Finest Ice Cream, New York
Amerikalıların en sevdiği dondurmacılardan biri, New York, East Lower Side’daki Morgenstern’s Finest Ice Cream. Geleneksel dondurmacı anlayışına çağdaş bir yaklaşım getiren mekan, lezzet ve damak tadına önem vererek, doku odaklı küçük, tadımlık dondurmalar sunuyor.
Sahibi ve kurucusu Nicholas Morgenstern her tarifi her bir lezzet için özel olarak geliştiriyor. Ürünler asla katkı maddesi içermiyor. Günde ortalama 1000 top dondurma satan dükkandaki deneysel lezzetler arasında hindistancevizli-bitter çikolatalı, yuzu-çilekli ve zencefil reçelli-romlu dondurma favoriler arasında. Vegan opsiyonlar da oldukça çeşitli.

Caffè Panna, New York
Gramercy ve Brooklyn’deki Caffè Panna için New Yorkluların en favori dondurmacısı diyebiliriz. Bunda pek tabii sahibi Hallie Meyer’ın payı büyük. Çocukluğundan beri dondurmaya aşık olan Meyer, bu dükkanı açmadan önce Roma’ya giderek aylarca bu konuda eğitim almış ve araştırma yapmış. Babası ünlü restorancı Danny Meyer’in de desteği inkar edilemez. Kafenin İtalyan esintili dondurmaları ve özellikle kahveli çeşitleri çok satıyor. Ama en çok beğenilen, her çeşidin üzerine eklenen, İtalya’dan gelen taze panna oluyor.

Jones Ice Cream, Berlin
Şef Gabriella Jones’un inovatif dondurmaları Berlin’in en iyileri arasında. Uzun yıllar Paris’te yaşayan Jones, Berlin’e taşındıktan sonra, çok sevdiği dondurmalara farklı bir yaklaşım getirmek üzere kendi dükkanını açmaya karar vermiş. Günde 800 top dondurma satan başarılı işletmecinin çok satan lezzetleri arasında havuçlu kekli ve yoğurtlu dondurmalar yer alıyor. Hepsi günlük üretilen 40 çeşit dondurma arasında en beğenilen ise Earl Grey-limon kremalı dondurma.

Apiary, Singapur
Singapur’da birkaç dükkanı bulunan Apiary geleneksel dondurma anlayışını şehre getiren isimlerin başında yer alıyor. Bu popüler dükkanda tüm dondurmalar elde yapılıyor. Klasik vanilyalı ve naneli dondurmaların yanı sıra son dönemde yenilikçi lezzetler de sunan Apiary’de siyah susamlı, Sicilya fıstıklı, karamelli çilekli ve romlu-üzümlü dondurmalar çok seviliyor. “Blue Milk” adı verilen, süt bazlı, mavi bezelye çiçekleri ve deniz tuzundan yapılan çeşit ise sıradışı spesiyaller arasında.

Matter at Hand, Londra
İngiltere’nin başkenti Londra’da tabii ki sayısız kaliteli dondurmacı mevcut. Ancak biraz daha artizanal bir seçenek arıyorsanız Bloomsbury’deki Matter at Hand el yapımı dondurmalarıyla bu isteğinizi fazlasıyla karşılıyor. Dondurma, sanat ve tasarımın kesiştiği noktada, tamamen doğal malzemelerden elde edilen ve benzersiz dokularını öne çıkaracak şekilde incelikle hazırlanan Matter at Hand dondurmaları, özgün ve keyifli bir tat sunuyor. Siyah susamlı, salatalıklı ve limonlu-fesleğenli dondurmalar şaşırtıcı derecede lezzetli çeşitlerden. Son günlerin favorisi matcha ise vegan çeşit olarak çok tercih ediliyor.

Günther Gelato, Roma
Çoğumuz Roma’da değil ama Roma Dondurmacısı adıyla satış yapan dükkanlardan yediğimiz dondurmalarla büyüdük. Zira Roma dondurmasının lezzeti, kalitesi ve ünü tüm dünyada bilinir, takdir ve taklit edilir. Tabii Roma’da birbirinden mükemmel dondurmalar yapan pek çok yer var ve en iyisi kabul edilenlerden biri Günther Gelato. Mikro filtrelenmiş organik sütten yapılan tazecik dondurmalar her gün neredeyse yok satıyor. Günther Gelato malzemeye çok önem veriyor. Dondurma yapımında kullanılan limonlar Amalfi’den, tarçın Endonezya’dan, vanilya Madagaskar’dan geliyor. Ricotta peynirinden yapılan dondurma ile çam ağaçlarının esansiyel yağıyla yapılan pino mugo, sıradışı çeşitler arasında yer alıyor.

Girotti, Paris
Tanınmış İtalyan oyuncu ve yönetmen Terence Hill’in 2022 yılında Paris’te açtığı dondurma dükkanı Girotti, kısa sürede şehrin en iyileri arasına girdi. Koruyucu madde içermeyen, yüzde 100 ev yapımı ve glütensiz dondurmalar Montparnasse Kulesi’ne sadece birkaç adım mesafedeki dükkanın önünde kuyruk oluşmasına sebep oluyor. Kırmızı fasulye ve akçaağaç şurubu veya biraz daha İtalyan geleneğinden yola çıkan romlu çeşitlere tazecik kremalar eşlik ediyor.

Awan, Los Angeles
Batı Hollywood’daki küçük bir dükkanda bitki bazlı dondurmalar servis eden Awan, ilhamını Endonezya mutfağından alıyor. Buraya sıradan bir top vanilyalı dondurma için değil kan portakalı, limon otu ve raventli tart gibi farklı tatlar için uğrayabilirsiniz. Endonezya’ya özgü hindistancevizi şekerinden yapılan dondurmayı da mutlaka deneyin. Awan dondurmalarında kaliteli malzeme büyük önem taşıyor. Dondurma yapımında kullanılan vanilya çekirdekleri Bali’den, çilekler Oxnard’daki ünlü Harry’s Berries çiftliğinden geliyor.

İstanbul’un En İyi Dondurmacıları
