Gastronomi dünyası nefesini tuttu, 20 Haziran’da Valencia’da gerçekleşecek 50 Best Restaurants ödül törenini bekliyor. Mikla’nın dünyanın en iyi ilk 50 restoranı arasına girip giremeyeceği ise merak konusu.
Bu yıl 20’ncisi düzenlenecek The World’s 50 Best Restaurants ödülleri 20 Haziran’da İspanya’nın Valencia şehrinde S.Pellegrino & Acqua Panna sponsorluğunda gerçekleşecek törenle sahiplerine takdim edilecek.
Gastronomi dünyasının dört gözle beklediği bu özel gece öncesinde ise 18-20 Haziran arasında düzenlenecek kapsamlı bir etkinlik programı hazırlandı. Halka açık yemek etkinliklerinin yer alacağı 50 Best Signature Sessions, gastronomi alanındaki kanaat önderlerinin konuşmalarına yer verilecek 50 Best Talks, İspanya’nın lokal ürün ve yemeklerinin sergileneceği Chefs’ Feast ile şehrin dört bir yanından keyifli kokular yükleselecek. Dünyanın en ünlü şeflerinin katılacağı ücretsiz eğitimlerden ise bu kez İspanya’daki gastronomi öğrencileri yararlanacak.
Geçtiğimiz yıl Londra’da düzenlenen ödül töreninin birincisi ve dünyanın en iyisi seçilen Rasmus Kofoed şefliğindeki Danimarkalı Geranium, bu yıl önceki senelerin en iyilerinin eklendiği The Best of the Best adlı listeye eklenecek ve sınıflandırmaya girmeyecek.
Neden Önemli?
İlk olarak 2002’de İngiltere’nin ünlü medya şirketi William Reed tarafından hazırlanan 50 Best listesi o dönem sadece Restaurant adlı dergi için hazırlanan bir içerikten ibaretken zaman içerisinde önce derginin sınırlarını aşarak özgünleşti, ardından da ulusal ve sonra da global anlamda ismini duyuran bir derecelendirmeye dönüştü.
Ödüller, ilk ortaya çıktığından beri dünyanın en iyi ilk 50 restoranı sıralamasına odaklansa da zaman içerisinde En İyi Kadın Şef, bir önceki yılın şeflerinin oylamasıyla ortaya çıkan Şeflerin Seçimi, İkon Ödülü gibi farklı klasmanlar oluştu. Bazı bölgelerde ise 51-100 adı altında en iyiler listesine devam edildi. Global gastronomi dünyasının trendlerini barometre gibi ölçen liste, sınır ötesi bir damak tadını simgeliyor.
Hevesli gurmelere rehberlik eden, sadece yemek severlere değil, restoran ve bar kâşiflerine, seyahat bağımlılarına da ilham veren ödüller, gelecek vadeden şefleri ortaya çıkarmakta oldukça başarılı.
Oylama Nasıl Yapılıyor?
Oylama, 1.080 uzman seçmen tarafından yapılıyor. 27 ayrı ülkeden katılan seçmenlerde yüzde 50 kadın, yüzde 50 erkek oranıyla cinsiyet eşitliğine özen gösteriliyor. Her yıl yüzde 25’i yeni katılımcılardan oluşuyor. 50 Best yetkililerinin açıklamasına göre bu yıl seçmenlerin yüzde 34’ü şef, 33’ü yemek yazarı ve geri kalan yüzde 33 ise gezgin gurmelerden oluşuyor. Her seçmen 10 restoran için oylamada bulunabiliyor. Oylamanın asıl ilginç yanı ise bir kriter olmaması. En iyinin ne olduğu tamamen seçmenin kendi zevkine bağlı.
En İyilerin İyisi Noma
Oylamanın gediklisi Noma, 20 yıl içerisinde dört kez “En İyi” ödülünü alarak üç Michelin yıldızlı şöhretini katlamış oldu. Ferran Adrià şefliğindeki Katalan El Burri ise üç kez birinci olarak Noma’yı takip eden restoran oldu.
Ancak 20 yıl içinde oylamaların ilk üç ismi belli restoranlar arasında tekrar edince 2016 yılında yeni bir düzenlemeye gidildi ve önceki yılların kazananlarının değerlendirmeden çıkarılması kuralı getirildi. Noma, 2016 yılında kapanıp yeni bir lokasyonda yeni bir konseptte açılınca yeniden değerlendirmeye girdi ve 2021 yılnda bir kez daha birincilik ödülünü aldı.
Türkler de Listede
Tören öncesinde oylamanın 51-100 arasında seçilen restoran isimleri açıklandı. Maksut Aşkar şefliğindeki Neolokal, geleneksel Türk mutfağına yaptığı modern dokunuşlarıyla bir kez daha listeye girerek bu kez 63. sırada yerini aldı. Geçtiğimiz yıl Michelin yıldızı alan Fatih Tutak şefliğindeki TURK ise ilk girişini 66. sıradan yaptı. 2015 yılından beri ilk 100 içerisinde yer alan ve 2018 yılında 44. sıraya kadar yükselen Mikla’nın ilk 50 içerisine girip girmeyeceği ise 20 Haziran’da belli olacak.