
Saat dünyasının en maceracı üyeleri dalış saatleriyle bir yolculuğa var mısınız? Saatolog okurları için A’dan Z’ye bilinmesi gereken her şeyiyle bir dalış saati rehberi hazırladık.
20. yüzyıl, yani 1900’lü yılların başı insanlık tarihinde bir dizi çığır açan olaya ev sahipliği yaptı. Sadece uluslararası sınırları yeniden çizen dünya savaşları değil, ülkeleri birbirine bağlayan demir yolları, gökyüzünde süzülmeye başlayan uçaklar, fabrikalardan evlere yaygınlaşan elektrik sistemleriyle yeni bir çağın kapısı açılıyordu. Wright Kardeşler gökyüzünün ufuklarında gezinirken Jacques Cousteau gibi dalış tarihinin öncüleri de mavi suların gizemli dünyasını keşfediyordu. Bu yeni yüzyılın ilerlemelerinden biri de mavi suların derinliklerinin keşfedilmesi oldu. İnsanlığın su altına merakı derinleştikçe saat dünyası da bu meraka eşlik ediyor, suya dayanıklı saatler üretmek için çözümler arıyordu. İşte, dalış saatlerinin macerası da böyle başladı.
Bir Dalış Saati Nasıl Alınır?
Dalış Saatlerinin Kısa Tarihi
1920’lerin başında suya dayanıklı ilk saat kasası üretildi. İlerleyen yıllarda farklı saat markaları, dalış saatlerinin ilk örneklerini vermeye başladı. İkinci Dünya Savaşı’nda denizaltı teknolojilerinin kullanılmaya başlanmasıyla ise ülkelerin donanmalarına dalış saatleri üretildi. Uzun bir süre geçmeden, 1950’li yıllarda dalış saatleri popülerlik kazanarak markaların kült koleksiyonları arasında yer almaya başladı.
Bugün artık dalış saatleri sadece profesyonel dalgıçlarca kullanılmıyor. Saat severler konfor, tasarım gibi pek çok özelliğiyle günlük kullanım için de dalış saatlerini sıklıkla tercih ediyor. Peki, bir dalış saati alırken nelere dikkat etmeli? ISO’ya (Uluslararası Standardizasyon Örgütü) göre, bir saatin dalış saati olması için en az 100 metreye kadar suya dayanıklı olması gerekiyor. Bunun dışında okunabilir parlak bir kadrandan dayanıklı bir kasaya dalış saati alırken dikkat edilecek birçok özellik var. Tüm bu özellikleri, dalış saati almak isteyen herkesin elinin altında olması gereken bu rehberde bir araya getirdik.
ISO’nun dalış saatleri için 1980’de yayınladığı, 2018’de güncellediği ISO 6425 standartları arasında şu özellikler yer alıyor:
- En az 100 metre su geçirmezlik derecesine sahip olmalı.
- Dalış süresini gösteren güvenli bir ölçüm sistemi olmalı.
- Karanlıkta 25 santimetre mesafeden saatin, bezelin ve saniye ibresinin kolaylıkla okunabilir olması gerekli.
- Manyetik alanlardan etkilenmemeli, darbeye dayanıklı olmalı, tuzlu suya karşı dirençli olmalı ve su altında güvenilir şekilde çalışmalı.
Dalış Saati Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
Suya Dayanıklılık
Bir dalış saati alırken dikkat edilecek ilk özellik suya dayanıklılığı. ISO 6425 standardına göre, bir dalış saati en az 100 metreye kadar suya dayanıklı olmalı. Dalış saatleri genellikle 200 ila 300 metre aralığında sunuluyor; bu rakam ne kadar yüksekse saatin suya dayanıklılığı da ileri derece dalışlar için o kadar uygun olacaktır. Uygun dalış saatine karar vermeden önce mutlaka ISO sertifikası kontrol edilmeli.

Yeni Longines Legend Diver, ISO 6425 sertifikalı bir model olarak 300 metreye kadar suya dayanıklı. Aynı zamanda COSC (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres) onaylı tam kronometre sertifikası taşıyan saat, yüksek hassasiyetli zaman ölçümünü garanti ediyor. Kalbinde Longines’in özel L888.6 kalibresi yer alıyor; silikon denge yayı ve yenilikçi bileşenleri sayesinde ISO 764 standardının öngördüğünden 10 kat daha yüksek manyetik direnç sunuyor. Üstelik 72 saatlik güç rezerviyle haftasonu boyunca bile bileğinizden çıkarsanız çalışmaya devam ediyor. Teknik üstünlüğünün yanı sıra modelin arka kasasında yer alan zıpkınlı dalgıç gravürü, her saatte aynı hizada sabitlenerek vidalanıyor. Gravürdeki dalgıcın kolundaki saat detayı, Longines’in işçilikteki titizliğini ortaya koyuyor.
Döner Bezel
Bezel, su altında kalan sürenin hesaplanması için kullanılır. Suya girmeden önce bezel döndürülerek üzerindeki işaret noktası dakika ibresiyle hizalanır, sonrasında dakika ibresi ilerledikçe geçen süre takip edilir. Dalış saatlerinde tek yönlü bezeller tercih edilir. Bezelin tek yönlü olması sayesinde saatin su altında bir yere çarpması gibi durumlarda sürenin yanlış hesaplanmasını önler. Dalış saatine karar verirken bezel üzerindeki işaret ve rakamların okunurluğuna, bezelin kolay bir şekilde dönüp dönmediğine dikkat edilmeli.
Vidalı Kurma Kolu
Normal saatlerin aksine dalış saatlerinde genellikle vidalı kurma kolu bulunur. Vidalı kurma kolu sayesinde saatin su geçirmezliği ve basınca karşı dayanıklılığı artar. Ayrıca diğer tip kurma kollarına kıyasla vidalı kurma kolunun suyun altında kazara açılma ihtimali de düşüktür.

2025 yılında efsanevi dalış saati koleksiyonunu büyüten Longines’in yeni modeli, Legend Diver 1959 tarihli orijinal saatine selam duran çift kurma kolu ve dahili döner bezeliyle öne çıkıyor. Kasa içine yerleştirilen ve saat 2 yönündeki kurma koluyla kontrol edilen bu bezel, su altında yanlışlıkla hareket etmesini önleyen korunaklı yapısıyla hem güvenliği hem de özgün tasarımı bir arada sunuyor. Flanş üzerindeki 60 dakikalık ölçek ve parlak üçgen sembol, zaman takibini su altında kolaylaştırırken bezelin bu dahili formu ikonik modelin klasik karakterini koruyor.
Okunabilir – Parlak Kadran
ISO standartlarına göre bir dalış saatinin kadranı su altında en az 25 santimetre mesafeden rahatlıkla okunabilmeli. İbreler kolaylıkla birbirinden ve kadrandaki diğer işaretlerden ayırt edilebilmeli, indekslerde ve ibrelerde parlak malzeme kullanılmalıdır. Safir kristal cam kullanılan dalış saatlerinde, kadranın su altındaki görünürlüğü ve çizilmelere karşı dayanıklılığı da artacaktır. Bir dalış saati alırken kadranın okunurluğunu karanlık bir ortamda test edebilirsiniz.

Super-LumiNova kaplı, işlemeli indeksler sayesinde kadranın su altındaki okunurluğu artıyor. GMT fonksiyonu sayesinde iki zaman dilimi takibi de mümkün; böylece saat, yalnızca su altında değil seyahatlerde de işlevsel.
Bilezik / Kayış
Dalış saatlerinde neme, güneş ışığına ve tuzlu suya dayanıklı olan paslanmaz çelik bilezikler ya da kauçuk kayışlar tercih edilir. Çelik bilezikler dayanıklı yapılarıyla tercih edilirken kauçuk kayışlar ise daha kolay takılabilir, suya dayanıklı olması ve farklı renkli tasarımlarıyla öne çıkabilir. Her saat alışverişinde olduğu gibi dalış saatlerinde de bileziğin bilekteki konforu alırken göz önünde bulundurulmalı.

Titanyum-karbon alışım kasadan üretilen Longines Ultra-Chron, korozyon ve darbelere karşı dayanıklı olduğu kadar hafif yapısıyla rahat kullanım sunuyor. Ultra-Chron, yüksek frekanslı bir dalış saati olmasıyla da dikkat çekiyor. 36.000 titreşim/saat frekansla çalışan yüksek frekanslı mekanizması sayesinde daha hassas zaman tutma performansı sunuyor. Bu özelliğiyle Ultra-Chron, özellikle profesyonel kullanıcılar için dakiklikten ödün vermeyen bir alternatif.
Dayanıklı Kasa Malzemesi
Bir dalış saati alırken saatin su altında rahat takılabilir, korozyona ve dalış esnasında yaşanabilecek darbelere karşı dayanıklı olması gibi özelliklere dikkat edilmeli. Korozyona ve darbelere dayanıklılığıyla paslanmaz çelik dalış saatleri için en çok tercih edilen materyal. Hafif yapısıyla sebebiyle titanyum ve seramik de dalış saatlerinde görülebilecek malzemeler arasında.