Saatolog.com.tr

Saatolog.com.tr Logo

2023 Saatleri

24 Mart 2023
2023 Saatleri

Bu yılın saatleri teknik ve estetik açıdan gözle görülür bir ilerlemeyi simgeliyor. Fuara az kala, 2023’ün şu ana kadar çıkan saatlerini inceledik.

2023’te birçok saat çıktı ve bir kısmına ilişkin yazılar sitemizde bulunuyor. Onları bir kenara bırakarak yeni yılın ilk aylarında göze çarpan saatleri, haklarında genel bir izlenim edinmek isteyenler için derledik. Hemen görüleceği üzere bu yılın saatlerinde tıpkı 2021’de olduğu gibi yeşil rengin hakimiyeti var. Yeniden yorumlanan ikonik saatlere yapılan dokunuşların etkisi de vintage saat meraklılarının aklını alacak bir düzeyde.

Longines Pilot Majetek

2023 Saatleri

2023’ün en şık ve en güçlü yeni üretim saatlerinden biri kuşkusuz Longines Pilot Majetek oldu. İlk bakışta göze çarpmayan yüksek mühendislik eseri küçük bir üçgen “başlangıç ​​zamanı göstergesi” olarak görev yapıyor ve yivli döner bezel ile birlikte çalışıyor. Bu açıdan Pilot Majetek teknik bir ilerlemeyi de simgeliyor. 1935’te Çekoslovakya hava kuvvetleri için üretilen tasarımı çağdaş çizgilerle ve daha rafine olarak yeniden canlandıran Longines’in 43 mm yeni pilot saatinde özgün saatten ayrılan bir başka yön de 2 mm daha büyük olan kurma kolu koruma çıkıntıları Pilot Majetek’in güçlü ve zarif yönlerini öne çıkartıyor.


Vacheron Constantin Overseas Chronograph (Panda)

2023 Saatleri

Vacheron Constantin’in spor saat koleksiyonuna dahil olan Overseas Chronograph’ın 42,5 mm çapındaki en yeni modeli “panda” kadranlı olarak piyasaya çıkar çıkmaz koleksiyonun en iyi modeli olduğu konuşulmaya başlandı. Panda kadranlar hem okunurluğu kolaylaştırdığı hem de stil sahibi olduğu için her zaman popülerdir. Ancak son derece basit bir tasarım olmasına rağmen her saatte o kadar da iyi durmuyor. Beyaz kadranda siyah alt kadranlara sahip bir kronograf sistemi olan panda kadran, uzun zamandır var ve hiçbir zaman da gündemden düşmedi. Pek çok yüksek saatçilik markası panda kadranı denedi ama hiçbiri Vacheron Constantin kadar zarif ve çarpıcı bir estetiğe sahip olamadı diyebiliriz. Coşkuyla karşılanan bu modelin başarılı olmasındaki temel pay kuşkusuz Overseas modellerinin kaliteli ve zarif çizgileri olmalı, yoksa küçük bir dokunuş böylesine büyük bir fark yaratmazdı.

Audemars Piguet Code 11.59

2023 Saatleri

Sonunda beklenen oldu ve Code 11.59 koleksiyonuna ilk kez çelik modeller katıldı. Audemars Piguet toplamda 6 yeni model duyurdu, dört model tamamen çelik kasalı iken iki model ise siyah seramik kasayı çelik bir kafes arasında sergiliyor. Audemars Piguet Code 11.59 saatinin kadranı da bakan gözleri hipnotize eden yüzlerce minik boşluklu ve eşmerkezli dairelerden oluşan yepyeni bir desen sergiliyor. Bu üç boyutlu motif, kavisli kristal ön cam yardımıyla ışık ve gölge oyunlarına izin veren bir tablo gibi bir görünüyor.

İsviçreli guilloché ustası Yann von Kaenel ile işbirliği içinde geliştirilen kadranlar tekdüze değil, eşmerkezli daireler tam ortada daraldığı için farklı bir gerilim ve yükseklik sergiliyor. Mavi ve yeşil tonlar için PVD (fiziksel buhar biriktirme) bej renk için ise galvanik işlemlerle renklendirilmiş. Altı model içinde yeşil kadranlı olan ise en çok konuşulan model oldu.

Endeavour Perpetual Calendar Tantalum Blue Enamel

2023 Saatleri
2023 Saatleri

Çarpıcı koyu gri ve mavi tonlarındaki Endeavour Perpetual Calendar, H. Moser & Cie.’nin daimi takvim komplikasyonunu görsel olarak çarpıcı bir şekilde yeniden tasarlayıp sunuyor. Az bulunan, sert, asit ve korozyona karşı aşırı dayanıklı ve aynı şekilde işlenmesi de son derece güç bir metal olan tantal bir kasa saatin en önemli yeniliği. Kadrandaki canlı hava ve doku geleneksel “grand feu” mineleme tekniğiyle işlenmesi ve parlatılması son derece zor olan bir renk tonlarını bir araya getiriyor. Daimi takvim düzeneği modüler bir eklentiden farklı olarak HMC 800 mekanizmanın ayrılmaz bir parçası olarak tasarlanmış. Değerli bir metal olan tantalda, doğal koyu gri bir tona sahip olmasıyla birlikte mavimsi yansımalar da görülür. Bu rengi taşıyan modelde kasa 42 mm çapında, kadran ise son derece minimalist bir yaklaşımla düzenlenmiş. Saat, dakika, küçük saniye, büyük tarihli daimi takvim, ay, artık yıl göstergesi (kasa arkasında), güç rezervi göstergesi ve artık yıl ayar butonu bunca sadeliğin arkasına gizlenmiş olan teknik ustalığı gösteriyor.

Blancpain Fifty Fathoms 70th Anniversary Act 2 Tech Gombessa*

2023 Saatleri

Fifty Fathoms ile 20. yüzyılın ilk dalış saatlerinden birini üreten Blanncpain dalış saatlerinin 70. yılını kutluyor. Bu yıl dalış saatlerine odaklanan Blancpain Fifty Fathoms 70th Anniversary Act 1 ile 2023’e hızlı bir giriş yapmıştı. Şubat ayında ise 30 bar (300 metre) su geçirmezlik özelliğine sahip 47 mm çapındaki titanyum kasalı Tech Gombessa’yı duyuruldu. Saatin ismindeki “tech” profesyonel teknik dalışlar için özel geliştirildiğini işaret ediyor. Ayrıca saatin kabarcık üretmediği için tercih edilen kapalı devre solunum cihazlı (CCR) dalışlara özel geliştirilmiş ve tam bir tur dönüşü 3 saatte tamamlayan dördüncü bir ibresi de var. Helyum valfi de olan Tech Gombessa entegre bir kayışla tasarlanmış (Tech Gombessa 270 adetle limitli sayıda üretildi).

*Fransız kâşif ve fotoğrafçı Laurent Ballesta’nın kurduğu bir organizasyon olan Gombessa Expeditions, su altındaki hayvan davranışları ve ekosistemi hakkında bilimsel olarak desteklenen deniz araştırmaları yürütüyor.

Bell & Ross X Alain Silberstein X Grail Watch BR 03 Trilogy

2023 Saatleri
2023 Saatleri

Ocak ayında Bell & Ross’un kurucu ortakları Bruno Belamich ve Carlos-Antonio Rosillo, neşeli ve renkli tasarım kodlarıyla kendine has bir dili olan Alain Silberstein ve Grailwatch.com işbirliği yaparak üç saatten oluşan yeni bir saat koleksiyonu duyurdu. Havacılık kokpit araçlarından esinlenen, okunabilirlik, işlevsellik ve güvenilirlik gibi üç temel ilkeden yola çıkarak üretilen ikonik BR 03 saatini temel alan saat modellerinin ilki (Klub 22) sadece zamanı gösteren klasik tarih göstergeli bir saat, ikincisi (Marine 22) bir dalış saati, üçüncüsü (Krono 22) ise bir kronograf. Her biri 200 adetle limitli olan siyah seramik kasalı üçleme yalnızca Grailwatch.com’da satılacak. Bu üç saate, Alain Silberstein tasarımlarının üç temel ilkesini (oyun, mizah ve iyimserlik) katarak unutulmaz bir hikâye anlatıyor. İşlevsel olması amaçlanan saatlere, takındıkları ciddiyeti bozmadan mizah duygusu eklenmiş.

Oris Big Crown Caliber 473

2023 Saatleri

2023’ün en güzel haberlerinden biri saat dünyasının çalışkan firması Oris’ten geldi; yüksek doğruluk oranına sahip zaman göstergeli ve uzun ömürlü (10 yıl garantili ve 10 yıllık bakım aralıkları önerilen) bir mekanizma içeren Big Crown Caliber 473. Sağlam, güvenilir ve bilekte şık duran bir tasarımla donanmış kurmalı saatin en çarpıcı özelliği ise 5 günlük (120 saat) güç rezervine sahip mekanizması. Rafine bir tasarımla duru bir güzelliğe saatin yüksek nitelikli mekanizmasının özellikleri üzerine ayrı bir yazı yazılmalıydı, okumak isteyenler için: https://saatolog.com.tr/yasayan-mekanizma-calibre-473-ile-sohbet.html

TAG Heuer Carrera 60th Anniversary LE

TAG Heuer, bu yıl karbonfiber kasalı Monza Flyback Chronometer ile gönül alıcı büyük bir hamle yaptı ama kıdemli saatseverleri asıl heyecanlandıran şaheser başkasıydı: TAG Heuer Carrera modelinin 60. yaşını kutlamak için limitli sayıda üretilen ve 2023’ün en zarif panda kadranlarından birine sahip yeni TAG Heuer Carrera bu yılın en çok ilgi gören modeli oldu. Yeni Carrera, ikonik gümüş güneş ışını tarzında fırçalanmış kadranı, kontrast oluşturan siyah alt kadranları ve deri kayış ile birlikte görsel bir bütünlük taşıyor. TAG Heuer Carrera 60th Anniversary LE39 mm çapında, 80 saatlik güç rezervi olan Caliber Heuer 02 mekanizmayla hayat buluyor. Yeni saat eski Heuer logosuyla vintage saat koleksiyoncuları arasında popüler olan ve 1960’larda üretilen Heuer Glassbox 2447 SN modelinin çağdaş bir yorumu.

Zenith Defy Skyline Skeleton

2023 Saatleri

Yapıların ve ışığın biteviye hareket eden bir etkileşim içinde olduğu modern şehir manzaralarından ilham alan Defy Skyline Skeleton, estetik açıdan üstün ama mühendislik ve teknik ustalık tarafında çok daha yüksek bir başarıya sahip: Yeni model, gücünü doğrudan 5 Hz (36.000 A/s) gibi yüksek frekansa sahip bir eşapmandan alan 1/10 küçük saniye göstergesine sahip dünyadaki tek iskelet saat. Üstelik saniyenin onda birini gösteren ibre kesintili değil, hızlı ama yumuşak bir şekilde hareket ediyor. Kauçuk seçeneği olsa da Defy Skyline Skeleton, 2023’ün en iyi entegre çelik bilezik ve kasa uyumuna sahip iskelet saat tasarımı olabilir. Ayrıca markanın bugüne kadarki en keskin ayrıntılara sahip iskelet saatlerinden biri. Defy Skyline Skeleton, mavi veya siyah kadran seçenekleriyle sunuluyor. Simetrik açık kadranlar, dört köşeli yıldız biçimleriyle 1960’ların ünlü “çift Z” logosuna atıfta bulunuyor.

Zodiac x Rowing Blazers Super Sea Wolf

2023 Saatleri

Şimdi Fossil grubuna ait olsa da geçmişi 1882’ye uzanan, kendisine ait mekanizmaları bulunan dalış saatleri uzmanı Zodiac ile giyim markası Rowing Blazers işbirliği sonucu bu yılın başlarında Super Sea Wolf Satin isimli bir saat duyuruldu. Buraya kadar her şey normal ama saatin kadranı söz edilmeye değer bir ayrıntı barındırıyor: Kadranda Rowing Blazers logosu ve imzası olan yeşil renk kullanılmış ancak üçüncü bir isim daha görülüyor: Venedik’teki ünlü San Marco Meydanı’na çok yakın bir yerde bulunan Harry’s Bar’ın logosu ve dans eden sinekler çizimi. Harry’s Bar’ın müdavimleri arasında Charlie Chaplin, Orson Welles, Truman Capote, Georges Braque ve Peggy Guggenheim bulunuyor. 1949 kış aylarında her gün bara uğrayan Ernest Hemingway, bir romanını burada yazmıştı.

13 Mayıs 1931’de kapılarını açan barın öyküsü birkaç yıl öncesinde başlıyor. Harry Pickering isimli genç bir Amerikalı tedavi için teyzesi ile birlikte Venedik’e gelmiş. Bir tartışma sonrası teyze oteli terk edip ABD’ye dönmüş ve genç adamı geride beş parasız bırakmış. Giuseppe Cipriani adında bir barmen de Amerikalının bulunduğu otelde çalışıyormuş. Amerikalının zor durumda olduğunu gören Cipriani o dönem için çok yüksek bir meblağ verip genç adamın borçlarını ödemesine ve ABD’ye dönmesine yardımcı olmuş. Aradan birkaç yıl geçtikten sonra Harry Pickering geri dönmüş, Cipriani’yi bulmuş ve aldığı paranın 4 katını vermiş. Cipriani de hayalindeki barı açıp ismini Harry’s Bar olarak belirlemiş. Zodiac ve Rowing Blazers’ın amacı da gelecek nesiller tarafından takdir edilecek yadigâr bir saat tasarlayarak ikonik barı kutlamak. Zodiac x Rowing Blazers Super Sea Wolf Satin, 40 mm çapında paslanmaz çelik kasalı ve 200 metre suya dayanıklı.

Armin Strom Mirrored Force Resonance Blue Edition

2023 Saatleri

Armin Strom 2022’de Mirrored Force Resonance First Edition modelini sunmuş ve limitli saatler kısa sürede tükenmişti. Bu saat 2016’da üretilen ve markanın ilk rezonans ilkesini kullanan saati temel alan daha ince ve zarif bir yorumuydu. Mirrored Force Resonance Blue Edition modeli, rezonans ilkesini kullanan bir saat. Aslında rezonans olgusuyla çalışan saatler yüzyıllardır saat ustalarının ilgisini çekiyor ancak son derece az sayıda üretilebiliyor. 2023’te duyurulan yeni Mirrored Force Resonance Blue Edition yeniden tasarlanan ve aynı anda zıt yönlerde salınan iki ayrı mekanizmaya bağlı ikiz saniye ibrelerini çalıştıran denge çarklarının senkronize olmasıyla çalışarak sağlıklı bir zaman ölçüm hızı sağlıyor. Saatin paslanmaz çelik kasası 43 mm çapında ve kadran tasarımı da yarı iskelet olarak yeniden düzenlenmiş. Elle kurmalı mekanizmaların her biri yaklaşık 48 saatlik bir güç rezervi sunuyor.

Cartier Tank Française

2023 Saatleri
2023 Saatleri

Yeni Cartier Tank Française, 2023 başında paslanmaz çelik veya sarı altın olmak üzere üç farklı boyuttan (yeni büyük boy ve revize edilmiş orta boy ile birlikte) oluşan bir koleksiyonla duyuruldu. Aslında Cartier’nin Tank Française modeli yeni değil, ilk olarak 1996’da piyasaya çıktı. Tank Française, orijinal Tank modelinin kare kasasını entegre bilezik ile birleştirerek daha yumuşak ve modern bir görünüm kazandıran bir tasarımla büyük ilgi görmüş bir model. 2023 versiyonu ise küçük de olsa önemli yenilikler barındırıyor. En önemli yenilik kurma kolunun kasa bandına girintili bağlantısı. Ayrıca bilezik tasarımı da yenilenmiş, daha sağlam, sportif ve sade bir yapıya kavuşmuş.

Grand Seiko Elegance SBGW295

2023 Saatleri

1960 tarihli ilk Grand Seiko saatinin yeni yorumu olan Elegance SBGW295 saatinin tasarımındaki ilk göze çarpan değişiklik orijinal saatin boyutlarının (35 mm olan çapı 38 mm’ye) büyümüş olması. Saatin kadranı, Japon zanaatkârlığı ve malzemeleri kullanılarak üretilen uruşi cilası (siyah renk için demir kullanılmış) ve maki-e tekniği ile bezeli. Saatin ibre, logo ve indeksleri maki-e sanatçısı İşu Tamura tarafından yapılmış. Titanyum kasalı saate elle kurmalı kalibre 9S64 mekanizması güç veriyor. SBGW295 hakkında bir başka ilginç ayrıntı daha: Saat bir zamanlar samuray zırhı yapmak için kullanılan geleneksel bir Japon dokuma tekniği ile üretilen bir kayışla birlikte sunuluyor.

Seiko Prospex GMT (SPB381, SPB383 ile SPB385)

2023 Saatleri
2023 Saatleri

Seiko, 72 saate kadar uzatılmış güç rezervine sahip Kalibre 6R54 adını verdiği yeni bir mekanizmayı, Prospex koleksiyonunda ilk kez kullanılan mekanik GMT göstergeli üç yeni saat ile birlikte duyurdu. Kalıcı koleksiyona eklenen SPB381 yeşil ve SPB383 siyah, Save the Ocean serisinin bir parçası olarak limitli sayıda üretilen SPB385 ise buz mavisi renkli kadranla meraklılara sunuluyor. Her üç versiyon da 42 mm çapına, 12,9 mm kalınlığına, safir kristal cama, seramik bezele ve saat 4 ile 5 arasına yerleştirilmiş tarih göstergesine sahip. 1968’de piyasaya çıkan dalış saati klasiğinin yeni bir yorumu olan modeller ünlü Seiko Diver Professional 300m Ref. 6159-7001 modelinden ilham alınarak tasarlanmış.

Piaget Polo Perpetual Calendar Ultra Thin

2023 Saatleri

İnce saatler dendiğinde akla ilk gelen markalardan biri muhakkak Piaget olur. İsimden de anlaşılacağı üzere Piaget Polo Perpetual Calendar Ultra Thin modeli daimi takvim ile birlikte son derece ince bir yapıda. Belki dünyanın en ince saati değil ama özelliklerine nazaran 8,65 mm ile ince bir saat sayılır. Otomatik Piaget 1255P mekanizmalı saatin çapı ise 42 mm. Yeşil kadranı ile Polo serisinin en çarpıcı modeli olabilir. Kadranda klasik akrep ve yelkovan ile birlikte çeşitli takvim işlevlerine ayrılmış üç alt kadran ve saat 6 konumunda Ay evreleri göstergesi bulunuyor. Saat 3 konumunda tarih, saat 9 konumunda haftanın günü, saat 12 konumundaki alt kadranda ise hem ay hem de artık yıl göstergesi görülebilir. Saat paslanmaz çelik bilezik ve kauçuk kayış ile birlikte sunuluyor.

IWC Schaffhausen Portofino Complete Calendar

2023 Saatleri
2023 Saatleri

Portofino Complete Calendar (Ref. 3590) modeli yeni geliştirilen tam takvim modülüyle donatılmış ilk IWC saati. Kasa çapı 41 mm olan saatin altın ve paslanmaz çelik olmak üzere iki versiyonu bulunuyor. Saat 12 konumundaki alt kadranda haftanın günü ve Ay evresi, saat 6 konumunda ise tarih ve ay göstergeleri var. Takvim modülü 69 ayrı parçadan oluşuyor ve her gösterge ayrı bir dişli takımına bağlı olarak çalışıyor. Takvimde ayarlar da kurma kolu düğmesi veya kasa yanına entegre iki düzeltme butonuyla yapılıyor, sadece 31 günden az çeken aylarda saatin elle ayarlanması gerekiyor.

Chopard Alpine Eagle 41

İlhamını doğanın görkeminden alan Alpine Eagle koleksiyonu, 41 mm çapında biri çelik biri de altın kasalı olmak üzere iki yeni modeli karşılıyor. Her iki model de benzersiz “çam yeşili” renkli kadrana sahip. Bu modellerden elde edilen gelirden Alp dağlarında yaşayan kartalların da aralarında bulunduğu biyoçeşitliliğinin korunması amaçlı projelere pay ayrılıyor. Markanın etik ve sürdürülebilir değerlerine uygun olarak, çelik versiyon %70 geri dönüştürülmüş dayanıklı ve yüksek parlaklığa sahip malzemeden yapılmış, altın kasalı versiyon ise sorumluluk zinciriyle izlenebilen etik altından üretilmiş.

Hamilton Jazzmaster Performer Auto Chronograph

2023 Saatleri

İşlevsel bir saat olarak tasarlanan Jazzmaster Performer serisi hem spor hem şık tarzı olan saatlerden oluşuyor. Kadranında mavinin en güzel tonlarından biri bulunan 42 mm’lik paslanmaz çelik kasalı yeni Jazzmaster Performer Automatic Chronograph ise serinin en güçlü modellerinden biri. H-31 otomatik kronograf mekanizması barındıran saatin 60 saatlik güç rezervi bulunuyor.