Bugünlerde herkes aynı sorunun yanıtını arıyor, “En iyi Kore mutfağı nerede yenir?” Özünü bildiğimiz sebzelerin, baharatların adeta metamorfoza uğrayarak baştan çıkaran lezzetlere dönüştüğü restoranları sizin için listeledik.
Dünyanın en popüler mutfaklarından Kore mutfağı, alıştığımız damak tadından oldukça farklı ama yine de çok çekici! İşin alametifarikası da bu ya, aslında özünü bildiğimiz sebzeler ve baharatlar bu mutfakta adeta metamorfoza uğrayıp çok farklı lezzetlere dönüşüyor. Bize düşen de “En iyi Kore mutfağı nerede yenir?” sorusunun yanıtını araştırmak.
Kore yemeklerinin popülaritesi dünya çapında hızla artarken haliyle Kore restoranlarında taze yiyecek ve çeşitliliğe olan talep de yükseliyor. Göçebe kültürün etkilerinin görüldüğü bu mutfakta Çin ve Japon kültüründen dokunuşlara da rastlıyoruz. Ülke coğrafyasının getirisi olarak mutfağın zeminini deniz ürünleri ve pirinç oluşturuyor. Şahsına münhasır tatlar, yöresel pişirme teknikleriyle ortaya çıkıyor. En çok dikkat çeken şeylerden biriyse yemeklerin sunumu. Yeni tatlar denemeye açıksanız mutlaka bu lezzetleri tadın! Hatta birçok Kore yemeği tarifini bulup evde kendiniz bile yapabilirsiniz ama ne demişler; her şey yerinde lezzetli.
Kore mutfağı hakkında konuşacaksak ilk olarak ülke halkının düstur edindiği bir atasözünü paylaşarak başlayalım, “Gıda en iyi ilaçtır”. Yani Koreliler gıda ve tıbbın aynı kökenden geldiğini ve doğal olarak aynı işlevi gördüğü inancına sahipler. Bu nedenle de yiyecekleri fermente ederek hem daha uzun süre tüketebilmiş hem de ilaç olarak kullanmışlar. Kore anakarasının üç tarafının denizle çevrili olması balıkçılığın gelişmesini etkilerken ülkenin en büyük nehirlerinin kıyısında verimli ovalar bulunuyor. Güney ve batı kesiminde koşullar pirinç için elverişliyken kuzey ve doğu kesimindeki çiftliklerde kuru tarım yapılabiliyor. Ülkenin dört mevsimi de doya doya yaşadığını göz önüne alırsak gıda çeşitliliğinin zenginliğini kavramak hiç de zor değil.
Burada baharatlar resmen baş tacı! Sarımsak, zencefil, soya sosu, susam ve susam yağı yaygın olarak kullanılıyor. Bunların yanı sıra mutfağın mihenk taşı malzemeleri ise pirinç, sarımsak, yeşil soğan, acı kırmızı biber, erişte, tofu, fasulye ve lahana. Geleneksel Kore yemeği kimliğini buharda pişirilmiş pirinç, kimchi, çorba ve garnitür oluşturuyor. Lezzetli olduğu kadar çok da sağlıklı olan Kore mutfağında besin değeri yüksek, kalorisi düşük lezzetler yer alıyor. Tahıl ve sebzenin yanı sıra et çeşitleri de bu mutfakta çok seviliyor.
Geleneklerine sımsıkı bağlı olan Kore kültüründe çay da çok özel bir yere sahip. Birçok çay çeşidinin yanı sıra ginseng çayı diğer tüm çayların başında geliyor. Koreliler genellikle üç öğün yemek yiyor; akşam yemeklerinde çorba, balık ya da et kızartmasının yanında pirinç lapası tüketiyorlar. Hemen hemen tüm yemeklerin yanında namı dünyayı sarmış kimchi’ye yer veriyorlar.
Koan – Kopenhag
Koan, kökleri Kore’ye dayanan ve Danimarka’da yetişmiş şef Kristian Baumann’ı temsil ediyor. İskandinav tarzın Güney Kore lezzetleriyle buluşmasından müthiş bir ortaklık ortaya çıkmış. Bu çok kültürlülük restoranın konseptini oluşturuyor. Kopenhag’ın tek Kore tadım menüsüne sahip restoranında Kore sokak yemekleri, barbekü, wasabi ve kimchi gibi farklı doku katmanlarının uyumla harmanlandığı lezzetler sunuluyor. En iyi Kore mutfağı listesine giriş sebebi ise aşikar. Muhteşem atmosferinde sunduğu tat profiliyle iki Michelin yıldızını sonuna kadar hak ediyor.
Hansik Goo – Hong Kong
Seul’un ünlü şefi Mingoo Kang, sınırların dışına çıkarak Hong Kong’ta Hansik Goo’yu açtı. Özgünlük ve gelenekselliğe odaklanan restoranın menüsü her sezonla birlikte yenileniyor. Baş aşçı Park Seunghun Kore mutfağının, Kore malzemeleri kullanıldığında en iyi tadı aldığına inanıyor. Bu nedenle deniz ürünleri ile birlikte birçok mevsimsel ürün en az ayda bir kez Kore’den temin ediliyor. Basit lezzetleri minimal sunumla servis eden restoranın ortamı oldukça ferah.
Pandemi döneminden beri hizmet vermesine rağmen kısa sürede Michelin yıldızı alan restoranda menü de sıklıkla yenileniyor. Bugünlerde ana yemek menüsünde yer alan ‘Gochujang Guemtae’ çok seviliyor. Jeju Adası’ndan gelen Izgara Guemtae (levrek), Gochujang jölesi (Kore acı biber macunu) ve Guemtae yağının doğal zenginliğiyle dengeli bir şekilde birleşiyor. Kore kış ıspanağı eşliğinde sunulan bu tabak mükemmel bir Kore deneyimi sunuyor.
Benu – San Francisco
San Francisco’nun minimalist harikası olarak anılan Benu; sofistike, ayrıcalıklı ve lüks atmosferiyle öne çıkıyor. Mekan adeta modern sanat müzesindeki samimi bir yemek odasına benziyor. Dünyanın en iyi Kore mutfağı servis eden mekanlarının arasında sayılıyor olması ise yaratıcılıkta sınır tanımayan şeflerinden kaynaklanıyor. İlham verici lezzetlerin yaratıcısı Şef Corey Lee’nin tabak sunumundaki zarafeti, kendisinin detaylara olan bağlılığının lezzetli bir yansıması. Dress Code uygulamasına katılmayan restoran yalnızca yemek yerken kendinizi nasıl hissettiğinizle ilgileniyor. Benu’yu ön plana çıkaran bir diğer detaysa her yemeğin Koreli zanaatkarlar tarafından yapılmış benzersiz bir servis tabağının olması. Mekanda armutla kızartılmış et, konserve hurma gibi geleneksel Kore uygulamalarının yanı sıra fermente acı soslu kış kavunu ve krizantem ile pişirilen sable balığı gibi özel lezzetler de yer alıyor.
Mosu – Seul
En iyi Kore mutfağı elbette Kore’de olmalı. Seul gastronomisinde hızla yükselen bir yıldız olan Mosu, detaylarda modernist teknikleri kullanıyor ve Kore ürünlerine şaşırtıcı dokular kazandırıyor. Ayırt edici sakinliğe sahip olan mekan, şeflerin sessiz servisiyle tüm dikkati yemek yemeye yoğunlaştıran duyusal bir deneyim fırsatı sunuyor. Zengin menü çeşitliliğine sahip Mosu’da konuklara mevsimsel ürünlerle hazırlanan yemekler servis ediliyor. Şef Sung Anh, eşsiz bir balık yahnisi yapmak için kendine has pişirme teknikleri kullanıyor.
Türkiye’de En İyi Kore Mutfağı Nerede Yenir?
Isokyo – İstanbul
Asya kıtasının farklı bölgelerinden gelen çeşitli yemek tarzlarını kapsayan Pan-Asya mutfağı, füzyon mutfaktan çok farklı bir anlayışa sahip. Tokyo’dan İstanbul’a kadar heyecan verici gastronomi yolculuğuna davet eden Isokyo’nun mutfağı şef Şafak Erten’e emanet. Burada doğunun gizemli lezzet sırları batının modern pişirme teknikleriyle yeniden yorumlanıyor. Her Asya ülkesinin öne çıkan lezzetlerine yer verilen restoranda Kore mutfağına dair en lezzetli seçenekler yer alıyor. Ülkenin salamura ve fermente edilmiş lezzetlerini deneyimleyebileceğiniz restoranda Kore usulü kızarmış tavuk ve bao bun slider yani dana kaburga, karabiber ve Asya lahanası salatasından oluşan lezzetlerle birlikte daha birçok Kore mutfağı örnekleri bulunuyor.
Bonus: Ayaküstü Kore Lezzeti Denemek İsteyenlere!
Ppang Moda – İstanbul
Kore’nin kabarık sütlü ekmeği Shopukan’ın içine menüdeki çeşitliliğe göre ürün eklenerek yapılan Ppang Tost, Kore’nin geleneksel lezzetlerinden biri. Reçetesi, lezzeti, sunumu bildiğimiz tostlardan epey farklı; ancak Ppang Moda Türk damak tadına uyarladığı çeşitleriyle de herkese hitap etmeyi başarıyor. Mekanda şimdilik yalnızca 8 çeşit var ama her birinin olmazsa olmazı çırpılmış yumurta ve özel Ppang sos. Bunun üzerine istediğiniz malzemeyi ekleyebilirsiniz. Şehrin çeşitli etkinliklerinde ya da alışveriş merkezlerinde cornerlar açan Ppang’e rastladığınızda siz de özel lezzetlerini denemeyi unutmayın ya da iyisi mi vakit kaybetmeden Moda’da bulunan işletmeyi ziyaret edin ve olağanüstü lezzete sahip Kore tostundan deneyin!