Viski Kültürü: Viski Okumaları

Bundan yaklaşık 550 sene önce, 15. yüzyılın ortalarında John Corr adlı bir papaz kilise defterinin cenaze giderleri kısmına şöyle bir not düşer: “…Kralın emriyle fazladan hayat suyu (aqua vitae) yapmak için 508 kg arpa.” Viskiyle ilgili tutulmuş kayıtları daha evveline de dayandırmak mümkün, fakat tarihte viski adına yapılmış ilk kaydın papaz John Corr’un 1494 yılında kilise defterine düştüğü bu not olmuştur. Bu nota ise 1326’dan 1708’e kadar İskoçya mali hesaplarını derleyen Exchequer Rolls of Scotland’da rastlamaktayız. İlk defa 1494 tarihli bir belgede denk geldiğimiz viski yahut hayat suyu, o günden bu yana çeşitlenerek, tadı her geçen gün daha da efsunlu hale gelerek kadehlerimize dolmaya başladı. Yalnız kadehlere mi? Sonrasında satırlara doldu, kimileri kalın kimileri ise ince kapaklarla ciltlendi ve her biri birer kitap oldu. İşte viskiye dair bu kitaplardan okuma listenize ekleyebileceklerinizi sizler için derledik.

“Blood & Whiskey: The Life and Times of Jack Daniel”, Peter Krass

Gazeteci Peter Krass’ın kaleminden çıkan Blood & Whiskey, viski tarihinin önemli isimlerinden Bay Jack’in hayatına ve viskiyle ilişkisine doğru bir yolculuğa çıkıyor. Kitap Krass’ın gazeteci kimliğinden mütevellit detaylı bir araştırmayla hazırlanmış. Daniel’ın hayatıyla ilgili eski gazete haberleri, adliyelerden alınan kayıtlarla zengin bir arşiv sunuluyor. Eğer bir viski meraklısıysanız, Bay Jack’in hayatından yola çıkarak bir dönemin viski kültürüne ışık tutan Blood & Whiskey kütüphanenizde yer alacak viski okumalarından biri olabilir.

“The World Atlas Of Whiskey”, Dave Broom

Viskinin membası Lynchburg’dan sonra sizi dünya genelinde bir viski turuna çıkaracak bir kitap arıyorsanız da The World Atlas Of Whiskey aklınızda olabilir. Dünya viskilerini derleyen bu oldukça kapsamlı kitap 300’den fazla seçkin viskiyle ilgili tadım notlarının yanı sıra viski bölgeleriyle ilgili ayrıntılı haritaları da içeriyor. Dave Broom’un kitapta yaptığı viski tasnifleri ise okurların viskiyi nüanslarına ve özelliklerine göre ayırt etmesine yardım edecek bir rehber niteliğinde. Çeşitli viski fabrikalarını, bölgelerini, üretim aşaması ve işçilerini kadrajına alan 200’den fazla fotoğraf da viskinin hikâyesine romantik bir dokunuş katıyor.

“World Whiskey”, Charles Maclean

Dünyanın önde gelen viski yazarlarından Charles Maclean’ın pek çok kitabı seçkiye dahil edilebilir, fakat World Whiskey aynı zamanda iyi bir edebi eser olarak da karşımıza çıkıyor. Dünyanın çeşitli yerlerinden 700’den fazla viski ve bourbon türünü ele alan kitap aynı zamanda tadım notlarını da kapsıyor. Metin, viski tarihiyle ilgili bilgiler içermese de viski ve kayda değer üreticilerinin olduğu arşivlik fotoğraflarla kitap oldukça zenginleşiyor. 161 sayfalık kitabın kahverengi kalın kapağı ise şık bir kadeh içindeki hayat suyu kadar ışıltılı duruyor.

“The Complete Whiskey Course”, Robin Robinson

The Complete Whiskey Course, viski yolculuğunuz başlamadan evvel tanışmak isteyeceğiniz kitaplardan biri. Fakat viskiyle tanıştıysanız bile geç kalmış sayılmazsınız, zira kitaptan öğreneceğiniz pek çok şey olabilir hâlâ. 2019’da yayımlanan The Complete Whiskey Course, yalın bir dille viskiye bilgileri kolay anlaşılabilir grafikler ve renkli illüstrasyonlarla veriyor. Bir başlangıç kitabı olarak görülse de çok kapsamlı olmasıyla her viski meraklısının yararlanabileceği türden bir eser. Viski tadımı hakkında teknik bilgilerin yanı sıra hayat suyunun tarihi ve üretildiği bölgeler gibi bilgileri de içeriyor.

“A Table: Whiskey from Glass to Plate”, Martine Nouet

Meşhur bir Fransız viski dergisinin editörü, viski yazarı ve şef Martine Nouet tarafından kaleme alınan A Table: Whiskey from Glass to Plate ise viski ve yemek eşleştirmesi için kapsamlı bir derleme sunuyor. Başlangıçlar, ana yemekler ve tatlı-peynirler olmak üzere 3 ana bölümde 61 tarifle hazırlanan kitapta her tarif için John Paul’un çektiği “leziz” fotoğraflar da yer alıyor. Kitap elbette ki yalnız viskinize eşlik edecek tarifleri sunmuyor, aynı zamanda viski-yemek eşleşmesindeki püf noktaları da ele alıyor.