Saatolog.com.tr

Saatolog.com.tr Logo

Bozcaada’nın Tam Zamanı

5 Eylül 2023
Bozcaada’nın Tam Zamanı

Dopdolu programıyla caz severlerin kalbini titreten Bozcaada Caz Festivali ve şarap severlerin yıl boyu gün saydığı bağbozumuyla eylül ayı Bozcaada için ideal tarih.

Bozcaada, 8-11 Eylül tarihleri arasında esecek caz rüzgârlarını bekliyor. Avishai Cohen, Islandman, Ferit Odman Quintet gibi birçok olağanüstü müzisyenin katılacağı Bozcaada Caz Festivali’nin programı oldukça yoğun. Sizin için hazırladığımız birkaç tüyoyla adanın romantik havasının keyfini çıkarabilirsiniz.

Polente’de Günbatımı

Adanın en batı ucundaki fenerin ve ona çıkan rüzgâr türbinlerinin bulunduğu falez, inanılmaz manzarası sayesinde adanın en popüler yerlerinden biri. Özellikle günbatımı saatlerinde trafiği oldukça yoğun. Dolmuşlar adanın çeşitli yerlerinden insan taşıyor, hatta yaz sezonunda otomobiller için park yeri bulmak bile zor oluyor. Ancak sonbahar ayları hem havanın yumuşadığı hem de nispeten kalabalığın çekildiği bir zaman dilimi. Buraya gelmeden önce şezlonglarınızı, yiyecek ve içeceklerinizi almayı unutmayın. Adanın merkezinde sadece bu ritüele özgü gün batımı paketleri satan yerler var. No:8, Boboz, Krasi bunlardan sadece birkaçı. Ama dilerseniz, lokal şaraplar, pizzacılar, kuruyemişçilerden kendi yaptığınız bir atıştırmalık sepetiyle de gelebilirsiniz.

Yel Değirmenlerini Ziyaret

2019’da Bozcaada Kaymakamlığı tarafından restore edilen yel değirmenleri sayesinde ada, tarihi siluetine yeniden kavuşmuş durumda. Adadan bu noktayı es geçerek ayrılmak büyük hata. Merkezdeki Rum mahallesinin arka tarafındaki taş yoldan ilerleyerek varabileceğiniz bu alanda fotoğraf çektirmeyi, panoramik manzaranın tadını çıkarmayı ihmal etmeyin.

Adanın Bağları

Her ne kadar bu yıl festivalden sadece birkaç gün öncesinde bağbozumu festivali sonlanmış olsa da adanın size sunduğu üzüm ziyafeti bir süre daha devam edecek. Bozcaada, özellikle çavuş üzümüyle bilinse de buraya özgü dört farklı üzüm türü var. Kuntra, Karalahna, Çavuş ve Vasilaki’den hazırlanan şaraplar haricinde Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot gibi birçok farklı türü adanın lokal bağlarında bulmanız mümkün. Arkasında 3000 yıllık bir bağcılık geleneği olan bu imalathanelerde Türkiye’nin en lezzetli örneklerini bulabiliyorsunuz. Talay, Ataol, Çamlıbağ (Yunatçılar) en eskileri olsa da ada çevresinde gezerken birçok popüler markayı görmeniz ve bugüne dek hiç duymadığınız yerel üreticilerle tanışmanız mümkün.

Kurabiyesiz Olmaz

Bozcaada’ya gelip de sakızlı kurabiye yememek olmaz. 1878’de adalı Veli Dede tarafından yapılan kurabiyeler, uzun yıllardır Göztepe ailesinin yeni kuşağının hünerli ellerinden çıkıyor. Merkezde yürürken burnunuza gelecek tereyağlı kurabiye kokusundan kaçmanıza imkân yok, ama buraya geldiğinizde mutlaka Anna Badem’i, Kavala kurabiyesini ve fıstıklı kokoyu denemeyi unutmayın. Veli Dede haricinde tatlı konusunda bir diğer efsane mekân ise Çiçek Pastanesi. Kurabiyeler haricinde Hacı Tahir badem lokumu ve Bozcaada’nın keçi ve ineklerinden elde edilen sütle geleneksel yöntemlerle hazırlanan dondurmalarından mutlaka tadın. 

Kahve Molaları

Kuşkusuz adanın en popüler yerlerinden biri Madam’ın Kahvesi. 2017’den bu yana sadece adada değil, Türkiye’nin dört bir yanında açılan franchise şubeleriyle de birçok yerde bilinen bir marka oldu. Çilekle kavrulan türk kahvesi, portakal aromalı filtre kahvesi gibi kendine özgü lezzetleri çok beğeniliyor. Mavi beyaz boyalı mekanının önü sadece kahve severlerle değil, fotoğraf çekmek isteyenlerle de dolup taşıyor. Madam’ın Kahvesi’nin yanı sıra adada üçüncü nesil kahvecilerin sayısı da her geçen gün artıyor. Kahve Arası, Piu Kafe, Coffee Shelter en sevilen mekânlar arasında.

Ada’da Ne Yenir?

Yüzyıllardır iç içe geçmiş Rum ve Türk mutfağının geleneksel lezzetlerini bugün bile bulabileceğiniz ada restoranları aslında festival arasına sıkıştırmak için fazla kaliteli. Ancak hazır festival için buraya kadar gelmişken damağınızı da şenlendirecek bir keşfe çıkmanızda yarar var. Adanın domates, karadut ve incir reçelleri adeta simgesi olmuş vaziyette. Bunun yanı sıra Rum mutfağında sıklıkla kullanılan otlar, burada da börek ve zeytinyağlılarla karşınıza çıkacak. Gökçeada’ya nazaran daha az olsa da Bozcaada’da da oğlak eti mutlaka öneriliyor. Tavşan yahni ise buraya özgü lezzetler arasında sayılıyor. Deniz ürünü sevenler için de cennet sayılacak bir ortamdasınız. Adada kirpi denilen deniz kestanesi genelde lokal balıkçı teknelerinde bulunuyor. Bunun yanı sıra ahtapot, kalamar, kâğıtta sardalya gibi enfes lezzetler bulmak mümkün.