Saatolog.com.tr

Saatolog.com.tr Logo

2022 Oscar Ödülleri: “And the Oscar goes to…”  

28 Mart 2022
2022 Oscar Ödülleri: “And the Oscar goes to…”  

94. Oscar Ödülleri uzun bir gecenin ardından sahiplerini buldu. 2022 En İyi Film ödülünün sahibi, güçlü rakipleri “The Power of the Dog” ve “DUNE”u eleyen “CODA” oldu.

Ve en nihayetinde yılın o vakti geldi çattı: Oscar Ödülleri, geçtiğimiz gece 94. defa sahiplerine teslim edildi. 2022 Oscar Ödül töreni, Los Angelas’taki Dolby Tiyatro’sunda Regina Hall, Amy Schumer ve Wanda Sykes’ın sunuculuğunda düzenlenen törenle -sunucusuz geçen iki yılın ardından- adeta eski günlerine ve şaşaasına geri döndü. Beyonce’un güçlü açılışıyla başlayan gece, bu sene 50. yıldönümünü kutlayan “Godfather”ın yıldızları Al Pacino, Robert De Niro ve Francis Ford Coppala’nın filmin meşhur müziği eşliğinde sahneye çıktıkları ve uzun süre ayakta alkışlandıkları anlarla devam etti. Senenin En İyi Film ödülü “CODA”ya giderken En İyi Yönetmen ödülünü ise Jane Campion aldı. Gecenin parlayan yıldızı ise hiç şüphesiz “DUNE” idi.

2022 Oscar Ödülleri: “And The Oscar Goes To…”  
“Coda”

“And the Oscar goes to DUNE”

Oscar Ödülleri’nde 10 kategoride adaylığı olan “DUNE”, geceden toplam 6 ödülle döndü. Özellikle teknik ödüllerde hatırı sayılı bir başarı yakalan filmin yönetmeni Denis Villeneuve’nin neden “En İyi Yönetmen” olarak aday gösterilmediği ise Oscar’ın ardından akıllarda kalan sorulardan biri oldu. Filmin ödül aldığı kategoriler ise şöyle: En İyi Ses Kurgusu, En İyi Müzik, En İyi Kurgu, En İyi Sinematografi ve En İyi Görsel Efekt.

2022 Oscar Ödülleri: “And The Oscar Goes To…”  
“Dune”

En İyi Yönetmen Ödülü Bu Sene de Bir Kadın Yönetmende

2022 Oscar’ın En İyi Yönetmeni ödülünü ise “The Power of the Dog” ile senenin iddialı yapımlarından birine imza atan Jane Campion aldı. Böylece Campion, En İyi Yönetmen ödülünü ikinci defa kazanan ilk kadın yönetmen olarak da tarihe geçmeyi başardı.

2022 Oscar Ödülleri: “And The Oscar Goes To…”  
Jane Campion Ve Benedict Cumberbatch

Senenin En İyi Oyuncu ödüllerini ise “The Eyes of Tammy Faye” filmindeki performansıyla Jessica Chastain ve “King Richard”daki performansıyla Will Smith kazandı.

2022 Oscar Ödülleri: “And The Oscar Goes To…”  
Jessica Chastain

Bu senenin “En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu” ödülünün sahibi, Oscar’a ilk defa aday olan Ariana DeBose oldu. Rita Moreno da 1961’de çekilen “West Site Story”de Anita rolüyle Oscar’ı kazanmıştı. Ayrıca Moreno, Oscar alan ilk Latin aktris olmuştu. Böylece, “West Side Story”de Anita rolüne hayat veren iki kadın oyuncu da Oscar kazanmış oldu.

2022 Oscar Ödülleri: “And The Oscar Goes To…”  
“West Side Story”

Troy Kotsur ise “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” ödülünü kazanan ikinci duyma engelli aktör. Kotsur ödül konuşmasında, duyan ve duymayan dünyaları başarıyla bir araya getirdiğini söyleyerek filmin yönetmeni Sian Heder’i selamladı.

En İyi Uluslararası Film Ödülü ise “Drive My Car”ın

Yılın En İyi Uluslararası Film ödülü, pek çok kimsenin beklediği gibi “Drive My Car”a gitti. Yönetmenliğini Ryusuke Hamaguchi’nin üstlendiği film, Japonya’nın bu daldaki 14. Oscar adaylığı ve kazandığı beşinci ödül oldu.

2022 Oscar Ödülleri: “And The Oscar Goes To…”  
“Drive My Car”

Diğer Kategoriler ve Kazananları:

“The Long Goodbye”, En İyi Kısa Film

“The Queen of Basketball”, En İyi Kısa Belgesel

“The Eyes of Tammy Faye”, En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı

“Cruella”, Craig Gillespie

“The Windshield Wiper”, En İyi Kısa Animasyon

“Encanto”, En İyi Animasyon

“Cruella”, En İyi Kostüm Tasarımı

“Belfast” (Kenneth Branagh), En Orijinal Senaryo

“CODA”, En İyi Uyarlama Senaryo

“Summer of Soul”, En İyi Belgesel

“No Time to Die” (Billie Eilish), En İyi Orijinal Şarkı